Tóásó és a Székely Légió: szélsőjobb kiképző vagy csak sportklub?

Tóásó Előd ügyvédjei tagadják, hogy védencük egy szeparatista légióban tevékenykedett volna; állításuk szerint a fiatalember egy sportklub tagja volt.

Az előzetes letartóztatásba helyezett Tóásó Elődöt április 18. óta a La Paz-i San Pedro börtönben tartják fogva, és terrorizmussal gyanúsítják a bolíviai hatóságok. A La Prensa című bolíviai napilap hétvégi számában úgy fogalmazott, hogy Európából származó információk szerint Tóásó a szélsőjobboldali Székely Légió tagja.

Rigoberto Paredes, Tóásó ügyvédje visszautasítja, hogy védence ilyen légiós lenne. Közölte, hogy a magyar államtól kapott tájékoztatás szerint Tóásó Előd nem részesült katonai kiképzésben és büntetlen előéletű. Paredes társa, Claudia Abasto ügyvéd jelezte: a magyar kormánytól várnak még egy dokumentumot annak igazolására, hogy Tóásó sporttevékenységgel foglalkozott.

Tóásó Edit az El Deber című bolíviai napilapnak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy öccse, Tóásó Előd tavaly november 11-én utazott Bolíviába Rózsa Flores Eduardo meghívására. Rózsa Flores azt ígérte neki, hogy megismerheti Dél-Amerikát, szerepelhet egy filmben és informatikai munkát végezhet, amivel jó fizetésre tehet szert.

Csakl túrázni szoktak

Tóásó Edit arról is beszélt, hogy a Székely Légió nem félkatonai szervezet, hanem egy erdélyi fiatalok számára szervezett klub, amelynek fő feladata sporttevékenységek szervezése, s tagjai hegyitúraversenyeken vettek részt.

A Los Tiempos című bolíviai napilap arról cikkezett, hogy Révész Tibor, a Székely Légió vezetője december 11. és január 11. között Bolíviában tartózkodott. Révész kapcsolatban állt Rózsa Floresszel, és az egy hónap alatt az interneten toborzott 16 külföldi állampolgár kiképzését végezte. A bolíviai képviselőház különleges bizottságában felmerült az a gyanú is, hogy Révész több volt egy "szolgáltatónál".

A Székely Légió vezetője a CIA-nak is dolgozott?

César Navarro, a bizottság kormánypárti elnöke Révészt és az április 16-i kommandós akcióban - Rózsával és Magyarosi Árpáddal együtt - Santa Cruzban megölt Martin Michael Dwyert kapcsolatba hozta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), mert mindketten egy olyan társaságnak dolgoztak, amely Kuvaitban nyújt biztonsági szolgáltatásokat.

Eltérően értékelik a koronatanú vallomását

Eltérően értékelik a bolíviai képviselőház vizsgálóbizottságának tagjai a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport ügyét; a kormánypárti és az ellenzéki tagok nézetkülönbségeiket hangsúlyozták az ügyészség koronatanújának kikiáltott Ignacio Villa Vargas meghallgatása után. A bolíviai napilapok beszámolói szerint a bizottság pénteken három órán keresztül faggatta az "Öreg" néven is emlegetett Villát. A kormányzó párt - Mozgalom a Szocialista Pártért (MAS) -  szerint fontos volt a vallomás, mert Villa megismételte a Rózsa Floresékkal kapcsolatba hozott Santa Cruz-i politikai, gazdasági és közéleti vezetők neveit, köztük Rubén Costas Santa Cruz-i prefektusét és Branko Marinkovic üzletemberét. Az ellenzéki képviselők viszont kevéssé tartják megbízhatónak a büntetett előéletű Villát és nyilatkozatait, amelyekben számos ellentmondást véltek felfedezni.

A La Prensa beszámolója szerint Villa beszélt arról is a bizottság előtt, hogy Rózsa Flores április elején találkozott Jorge Mones Ruiz nyugalmazott őrnaggyal, az Argentínában csak "festett arcúaknak" (carapintadas) nevezett ottani szélsőjobboldali katonai csoport képviselőjével, aki 14 emberét ajánlotta fel a bolíviai csoportnak.

Volt minisztert is meghallgat a bolíviai vizsgálóbizottság

A képviselőházi különbizottság azt tervezi, hogy a jövő héten maga elé idézi Costast, Marinkovicot, Guido Nayár volt minisztert és a többi érintettet is. Eközben egy informatikai magánvállalatnál megkezdték a Santa Cruz-i vásárvárosban és a Las Américas szállodában április 16-án lefoglalt számítógépek, fényképezőgépek és filmfelvevők átvizsgálását. A Yanapti szakértői kimásolnak minden írott dokumentumot, fényképet és videofelvételt, megpróbálják helyreállítani a törölt dokumentumokat is, majd lepecsételve átadják ezeket az informatikai eszközöket az ügyészségnek. Az ügyben vizsgálódó ügyész, Marcelo Sosa várhatóan hétfőn vagy kedden kapja meg az informatikai adatkeresés eredményét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.