Tóásó: Négy éve nem volt ellenállás a rendőrségi akciókor

A bolíviai úgynevezett terrorizmusper magyar vádlottja, Tóásó Előd interjút adott az El Deber napilapnak a Santa Cruz-i bírósági tárgyaláson, miközben a bolíviai alkotmánybíróság olyan döntést hozott, ami megváltoztathatja a pereljárást.

A beszélgetést a napilap szombati száma közli. "Sok szabálytalanság, illegális cselekmény történt az ügyben az eltelt négy évben, ami nem jellemző egy demokratikus országra. Engem megkínoztak, másokat pedig megöltek" – állítja Tóásó, kezdve a 2009. április 16-án a Santa Cruz-i Las Americas szállodában lezajlott rendőrségi akcióval kapcsolatban.

"Nem volt ellenállás, sem összecsapás, minden öt perc alatt történt." A rendőrség különleges alakulata azon a hajnalon megölte szobájukban Rózsa Flores Eduardót, Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. Tóásó szerint biztos, hogy Rózsa sem lőtt a rendőrökre, hanem megadta magát.

"Az én szobámban a rendőrök háromszor lőttek, s mint aztán Wálter Andrade nyilatkozta, nem álltam ellen, és ezért hagytak életben" – mondja az interjúban. Hiába kérték utóbb Mario Tadiccsal, a rendőrségi akció másik túlélőjével az elkövetett törvényellenes cselekedetek kivizsgálását, nem történt azóta se semmi.

Szerinte a nyomozást végig vezető ügyész, Marcelo Soza nem tartotta tiszteletben a törvény által előírt jogokat, ezért úgy tervezi, hogy megfelelő alkalommal vádat emel ellene.

Az El Deber újságírója érdeklődött Tóásó véleményéről azzal a hangfelvétellel kapcsolatban, amelyet két hete egy ellenzéki szenátor hozott nyilvánosságra. A felvételen a feltételezés szerint Marcelo Soza valakinek elmondja, hogy az egész terrorizmusügy manipulálva volt, a háttérben Alvaro Linera García alelnök testvére a kulcsszereplő. Tóásó válasza: "Nem értettem, hogy miről beszél a felvételen, de abban biztos vagyok, hogy felismertem az ügyész hangját". Végül Tóásó megismételte, hogy őrizetben tartása illegális. Kéri, hogy engedjék ki a börtönből, hogy szabadlábon védekezhessen.

A Tóásó-interjúra azzal egy időben került sor, hogy a bolíviai Alkotmánybíróság egyik állásfoglalásával akár meg is változtathatja a terrorizmusper 39 vádlottjával szembeni ítélethozatal folyamatát. Az Alkotmánybíróság ugyanis helyt adott Gary Prado Salmon (a Che Guevara egykori elfogásában szerepet játszó katonatiszt) védőügyvédje még tavaly októberben beterjesztett kérelmének, hogy a pertárgyalást Santa Cruz-i bíróság vezesse le, minthogy ott történtek az események. (A La Razón arra emlékeztet, a védőügyvéd azt kifogásolta, hogy a tolószékes Gary Pradót "lázadásban lévőnek" minősítette a bíróság, miután nem volt hajlandó megjelenni Tarijában.) Ennek megfelelően a tárgyalást lefolytató La Paz-i büntetőbíróság elnökének, Sixto Fernandez bírónak át kellene adnia a szóbeli ítélethozatali szakaszt egy Santa Cruz-i bíróságnak. (Más kérdés, hogy egy ideje magát a pertárgyalást már áthelyezték Santa Cruzba, miután több vádlott rendre betegeskedett a magaslati viszonyok miatt La Pazban, majd a dél-bolíviai Tarijában is.) A hírt pénteken a védőügyvéd jelentette be, Sixto Fernandez vezető bíró nem volt hajlandó kommentálni az Alkotmánybíróság döntését, ám bejelentette, hogy április 22-ig újabb szünetet rendel el.

A nyomozást vezető és egyben a vádat képviselő Marcelo Sozának tulajdonított hangfelvétel óta felkavarodtak az események. Az ellenzék Spanyolországban és Brazíliában is szakértői véleményt kért, ám a bolíviai hatóság azt nem fogadta el hitelesnek. Soza mindenesetre április 4-én benyújtotta lemondását, amit a főügyészség nem fogadott el, ám bejelentették, hogy Soza megkezdheti 60 napos szabadságát. Így átmenetileg egy háromtagú ügyészi csoportot bíztak meg a pertárgyalás folytatásával.

A magyar parlament és a külügyminisztérium illetékesei már több alkalommal kifogást emeltek és tiltakoztak amiatt, hogy Tóásó Elődöt a bolíviai törvények figyelmen kívül hagyásával tartják még mindig börtönben. A bolíviai törvények értelmében 36 hónapig lehet csak valakit ítélet hiányában előzetesben tartani. Alvaro Linera García alelnök viszont éppen csütörtökön hárította a felelősséget a vádlottakra és védőügyvédeikre állítólagos időhúzó taktikájukkal. Az alelnök sürgette a bíróságot, hogy mielőbb hozzon ítéletet a szeparatista célzatú Santa Cruz-i összeesküvés vádlottjai ügyében. Egyébként kedden lesz négy éve, hogy a rendőrség kommandós csoportja lecsapott az állítólagos külföldi zsoldosokra Santa Cruz Las Americas szállodájában.

Tóásó Előd a bíróságon
Cochabamba, 2011. április 15. Tóásó Előd magyar-román állampolgár ül előzetes meghallgatásán egy cochabambai bíróságon, Bolíviában, 2011. április 14-én. Tóásót másokkal együtt azzal vádolják, hogy merényletre készült a bolíviai elnök ellen. Tóásót 2009. április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában végrehajtott műveletben fogták el, amelynek során agyonlőtték a magyar-bolíviai-horvát állampolgár Rózsa Flores Eduardót és a magyar Magyarosi Árpádot, valamint egy ír férfit. MTI Fotó: Baptista Szeretetszolgálat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.