Tóásó-ügy: tiltakozás ítélethirdetés előtt

A vádlottak hozzátartozói szerint a már három éve húzódó perben a kormányzati körök végig manipulálták az egész eljárást. Az ügy akár az ENSZ emberi jogi biztosa elé is kerülhet.

A terroristaügy ítélethirdető szakaszának szerdára tervezett kezdete előtt a bolíviai vádlottak hozzátartozói az ENSZ emberi jogi biztosához, az Amerikai Államok Szervezetéhez, az EU helyi képviseletéhez fordultak, hogy küldjenek megfigyelőket a bírósági tárgyalásra La Pazba. Szerintük az immár három éve húzódó perben kormányzati körök manipulálták az egész eljárást. A vádlottak között van a magyar állampolgárságú Tóásó Előd, aki Santa Cruz egyik szállodájában túlélte a bolíviai kommandósok támadását, amelyben a csoport vezetője, Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer életét vesztette.

A La Razon napilap felidézte, hogy látogatásakor Gulyás Gergely, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnöke maga is megállapította: a bolíviai hatóság nem tartja tiszteletben saját törvényét, amely szerint az eljárás legfeljebb 36 hónapig tarthat. Tóásó Elődöt 2009. április 16-án vették őrizetbe, a három év tehát letelt, mégsem helyezték szabadlábra. A perben 39 embert vádoltak meg terrorista összeesküvéssel, közülük tizenheten külföldre szöktek.

A szerdai kezdést megzavarta El Viejo, Rózsáék egykori gépkocsivezetője rosszulléte, akit kórházba szállítottak. Ezért a tárgyalást vezető bíró átmeneti szünetet rendelt el.

Tóásó Előd a bíróságon
Cochabamba, 2011. április 15. Tóásó Előd magyar-román állampolgár ül előzetes meghallgatásán egy cochabambai bíróságon, Bolíviában, 2011. április 14-én. Tóásót másokkal együtt azzal vádolják, hogy merényletre készült a bolíviai elnök ellen. Tóásót 2009. április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában végrehajtott műveletben fogták el, amelynek során agyonlőtték a magyar-bolíviai-horvát állampolgár Rózsa Flores Eduardót és a magyar Magyarosi Árpádot, valamint egy ír férfit. MTI Fotó: Baptista Szeretetszolgálat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.