Tóásó-ügy: a koronatanú a belügyet vádolja

A bolíviai-horvát Mario Tadic és a magyar Tóásó Előd, a 2009. áprilisi kommandósakció két túlélőjét követően Ignacio Villa Vargas, alias El Viejo vallomásával folytatódik az úgynevezett terrorizmusper Santa Cruzban.

El Viejo kezdetben a nyomozást vezető ügyész, Marcelo Soza koronatanúja volt a Rózsa vezette külföldi csoport ügyében, de közben az asztmája miatt tolókocsiba kényszerült férfi alapvetően változtatott a vallomásán. Most azt állítja, hogy a belügy ügynökei erőszakkal kényszerítették ki annak idején hamis, a külföldiekre és Santa Cruz autonomista vezetőire terhelő vallomásait. Elmondása szerint a belügy alkalmazottja, Luis Clavijo és Walter Andrade rendőrtiszt parancsára és közreműködésével helyezték el a bombákat, hogy az autonómiajogokért küzdő Santa Cruzban zavargásokat robbantsanak ki.

A koronatanú a vallomását egyébként azzal kezdte, hogy a Santa Cruz-i Ifjúsági Unió akkori feje, David Sejas kérte fel, legyen napi 80 bolivar fizetésért „néhány gringo” (fehér külföldi) sofőrje. Így ismerkedett meg a később a Las Americas szállodában a kommandósakció során megölt Rózsával. Egy alkalommal ebédet vitt a külföldieknek a Santa Cruz-i kiállítási csarnokba, amikor egy rendőrezredes bemutatta neki Clavijót, a belügy munkatársát, aki havi hétezer bolivárt ígért a külföldiekről szóló információkért. Clavijo telefonlehallgató chipeket is átadott neki. Egy ízben Clavijót és Rózsát együtt szállította az említett Saul Ávalos miniszterhelyettes házához, ahol bombát helyeztek el; 2009. április 14-én pedig azt az Andradét és Marilyn Vargas rendőrnőt vitte gépkocsin a püspök házához robbanószerkezettel, akik aztán részt vettek a Las Americas szállodában végrehajtott kommandósakcióban. Ebben Rózsát, a romániai Magyarosi Árpádot és az ír Martin Dwyert lelőtték.

El Viejo elmondta azt is, hogy Clavijo fizikai erőszakkal, illetve a gyerekeinek ígért ösztöndíjjal vette rá a hamis tanúvallomás aláírására. Azzal is megfenyegette, hogy ha nem írná alá, akkor elrabolják. A koronatanú egy videofelvétellel kívánta bizonyítani a mondottakat, ekkor azonban a bíró elnapolta a tárgyalást, arra hivatkozva, hogy az egyik népi ülnök rosszul lett – írta az El Día.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.