Tóásó-per: az ügyvédek védenceik szabadlábra helyezését kérték

Szerdán megkezdődött a cochabambai legfelső bíróság épületében Rózsa Flores-ügyként elhíresült “terroristaper” második, egyben végső meghallgatási szakasza.

A 39 vádlott egyike a magyar állampolgárságú Tóásó Előd, aki a bolíviai-horvát Mario Tádiccsal együtt túlélte a bolíviai rendőrség különleges egységének az akcióját a Santa Cruz város Las Americas szállodájában 2009. április 16-án. A kommandósok támadásában életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát Rózsa Flores Eduardo, a román állampolgárságú, szovátai Magyarosi Árpád és az ír Martin Dwyer.

TóásElőd érkezik perének utolsó meghallgatására a bolíviai Cochabamba
Cochabamba, 2011. október 19. A magyar TÓÁSÓ Előd érkezik perének utolsó meghallgatására a bolíviai Cochabamba bíróságára A terrorizmus gyanújával 29 hónapja előzetes letartóztatásban lévő két férfit azzal vádolják, hogy 38 társával merényletre készült a bolíviai elnök ellen. Tóásót 2009. április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában végrehajtott műveletben fogták el, amelynek során agyonlőtték Rózsa Flores Eduardót és Magyarosi Árpádot, valamint egy ír férfit. (MTI/EPA/Jorge Abrego)

Még kedden La Pazból és Santa Cruzból Cochabambába szállították a 11 előzetes letartóztatásban lévőt, köztük Tóásó Elődöt és Mario Tádicot. Marcelo Soza ügyész, aki a nyomozást kezdetektől vezette, összesen 39 személyt vádolt meg, döntő többségében Santa Cruz tartomány polgári és vállalkozói szervezetek vezetőit szeparatista célokkal. Maga Evo Morales elnök állította a Santa Cruz-i rendőrségi rajtaütés napján, hogy a szervezkedők célja Bolívia szétszakítása és politikusok, így az államfő meggyilkolása volt.

Mint a cochabambai Los Tiempos csütörtöki számában - beszámolva a tárgyalás megnyitásáról – írta, a 39 vádlott közül csak 18-an voltak jelen a teremben, 17-en szökésben vannak, feltételezhetően külföldön, négyen pedig orvosi igazolással (szív- és érrendszeri problémákkal) maradtak távol a majd háromezer méter magasan fekvő cochabambai helyszíntől. Köztük volt Gary Prado Salmon nyugalmazott tábornok, aki egykor a Che Guevara bolíviai gerillaakciója elleni katonai fellépésben játszott fontos szerepet.

A cochabambai pert Ricardo Madonado bíró vezeti, ő váltotta Rolando Sarmiento bírót, aki az első, áprilisi öt napos meghallagtásnak volt a vezető bírója. A szerdai nap lényegében ugyanazt hozta, mint az áprilisi tárgyalás, ezúttal kilenc vádlott - köztük Tóásó - védőügyvédjei kifogásolták, hogy a nyomozást vezető Marcelo Soza ügyész vádjai megalapozatlanok, hiányoznak a bizonyítékok. A vádlottak közül ezért a szerdai napon öten is kérelmezték az őrizetbe vételük megszüntetését. A vád korábbi koronatanúja, a Rózsa féle csoport alkalmi gépkocsivezetője Ignacio Villa Vargas közölte, hogy rendre halálos fenyegetéseket kap. Alias “El Viejo” többször is éles szóváltásba került Soza ügyésszel. Délután aztán kórházba szállították a tárgyalásról asztmája miatt.

Ricardo Maldonado bíró megismételte, hogy a mostani végső meghallgatást négy naposra tervezte, azaz reméli, hogy szombaton befejeződhet. Ítélethirdetés majd csak azután várható.

Az első, áprilisi öt napos tárgyalás azzal zárult, hogy Sarmiento akkori vezető bíró gyakorlatilag a védőügyvédeknek adott igazat, s felszólította Sozát, hogy a vádat személyekre lebontva pontosítsa és bizonyítékokkal támassza alá. Soza ezt követően lemondott az ügy továbbviteléről, de ezt a belügyminisztérium nem fogadta el. Az eredetileg a vád pontosítására adott öt napos haladékból lényegében hat hónap lett. Egy ízben, szeptember 27-re már a bíró elrendelte a tárgyalás felújítását, ám akkor éppen a 11 előzetes letartóztatásban tartott gyanúsítottat nem szállították át La Paz-i és Santa Cruz-i börtöneikből.

Feltételezhető, hogy a belügyminisztérium és a rendőrségi apparátus mással volt elfoglalva, egy nappal korábban verte szét a rendőrség a TIPNIS rövidítésű őslakos indián közösség és természetvédelmi terület lakosai tiltakozó menetét. Az őslakosok a területükön átvezető autópálya építése ellen szerveztek menetet a főváros, La Paz felé, miután Evo Morales elnök nem volt hajlandó tárgyalni velük.


A rendőrségi akció annak idején országos felháborodást váltott ki, Morales elnök áthárította felelősséget belügyminiszterére és annak helyettesére, mindketten lemondtak. A menet, amelyet több mint hatvan napon át a lakosság többsége nagy rokonszenvvel kísért, most szerdán érkezett meg La Pazba. Feltételezhető, hogy az őslakosok tiltakozó megmozdulása iránti szimpátiából vette fel a TIPNIS rövidítésű trikót Tóásó Előd, miként a La Prensa napilap fotóján is látható. Mások ezúttal is az "autonomisták vagyunk, nem szaparatisták" trikót voselték. Ma folytatódik a zárómeghallgatás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.