Tmosenko ügye nem döntő az EU és Ukrajna viszonyában

Kijev reményei szerint az unió november 28-29-i vilniusi keleti partnerségi csúcsértekezletén aláírják az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodást.

Viktor Janukovics ukrán elnök felajánlotta országa segítségét a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséhez pénteken a Jaltai Európai Stratégia (YES) nemzetközi fórumon. „Van tapasztalatunk az efféle problémák megoldásában. Vannak mobil eszközeink, amelyek a gyakorlatban bizonyították hatékonyságukat. Készek vagyunk szakembereinket felajánlani a vegyi fegyverek mielőbbi megsemmisítésében való közreműködésre" - jelentette ki az ukrán államfő a YES tanácskozását megnyitó beszédében. Üdvözölte továbbá Szíria döntését vegyi fegyverkészletének megsemmisítéséről.

A Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök további sorsára vonatkozó kérdésre válaszolva Janukovics kijelentette a fórumon, hogy egyelőre sem igent, sem nemet nem mondhat. Megismételte, hogy az ügy jelenleg a bíróságok hatáskörébe tartozik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy keresik a megoldást, és megköszönte Pat Cox és Aleksander Kwasniewski európai parlamenti képviselőknek, hogy segítséget nyújtanak Ukrajnának ennek a "nehéz kérdésnek" a megoldásában. Stefan Füle, az Európai Unió bővítési biztosa leszögezte, hogy Timosenko ügye fontos, de nem döntő kérdés Kijev és Brüsszel kapcsolatában. Arszenyij Jacenyuk, a Timosenko mögött álló Haza párt frakcióvezetője közölte, hogy Janukovics elnökkel átmenetileg békében van az ellenzék, de továbbra is követeli a volt miniszterelnök ügyének rendezését. Vitalij Klicsko, az UDAR (Ütés) párt elnöke pedig nekiszegezte a kérdést Janukovics elnöknek: hajlandó-e lemondani, ha nem jön létre a társulási megállapodás Ukrajna és az Európai Unió között.

Dalia Grybauskaite litván államfő nyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a vilniusi EU-csúcs közeledtével egyre erősödni fog a nyomás Kijevre az Ukrajna európai integrációját ellenző "harmadik országok" részéről. "Ukrajna azonban ellen tud állni, és nem szabad megengednie, hogy valaki más döntse el, milyen legyen a jövője" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az ukrán állam ma Európa és az európaiak figyelmének középpontjában áll.

Bill Clinton volt amerikai elnök úgy vélekedett, hogy Ukrajna az unióval való társulás mellett megőrizheti partneri kapcsolatát Oroszországgal. Felemelte ugyanakkor szavát az ellen, hogy keleti szomszédjai nyomást gyakoroljanak Ukrajnára geopolitikai választása miatt.

Kijev reményei szerint az unió november 28-29-i vilniusi keleti partnerségi csúcsértekezletén aláírják az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.