Tízmilliószoros sugárzás Fukusimában – a hatóságok cáfolnak

Tízmilliószoros a normál szinthez képest a sugárzás a Fukusima-1 atomerőmű második blokkjában. A második blokk helyreállítását fel kellett függeszteni, az ott dolgozókat evakuálták. A cáfolat szerint a kiugróan magas értéket leolvasó technikus olyan gyorsan elhagyta a helyszínt, hogy nem végezte el az ellenőrző, második leolvasást.

Erős radioaktivitást mértek a sérült Fukusima 1 atomerőmű kettes reaktorblokkjában, ezért evakuálták az ott dolgozó szakembereket vasárnap. A kettes reaktorblokkban lévő vízben nagyon magas a sugárzó jódizotóp aránya, a radioaktivitás tízmilliószorosa a szokásos normális szintnek.

Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) ezért kivonta dolgozóit a reaktorblokkok turbinatermeiből. Két embert kórházba szállítottak sugárfertőzés gyanújával.

A levegőben a sugárzás szintje ezer millisievert. (Összehasonlításul: egy fejlett országban élő ember normális körülmények között 3 millisievert sugárzásnak van kitéve egy év alat.)

A sugárzás szintjének hirtelen növekedése megnehezíti a hűtőrendszer újbóli üzembe helyezését, viszont a szakértők így közelebb kerülnek a sugárzás forrásának meghatározásához. Edano Jukio kormányszóvivő közölte vasárnap, hogy a radioaktív víz szinte bizonyosan a reaktormagból szivárog, amely megsérült a március 11-i földrengés idején. A sugárzás nagyon magas a tengerben is. Vasárnap a normál érték 1850-szeresét mérték a Csendes-óceánon, a parttól 33 méterre lévő monitoring-állomáson. A szennyezés nő, mert szombaton ugyanez az erték még csak 1250-szeres, pénteken pedig 104-szeres volt.

És mégsem

Későbbi japán hatósági bejelentés szerint téves az a korábbi bejelentés, miszerint a sérült Fukusima-1 atomerőműben hirtelen nagyon megugrott a radioaktivitás szintje, s az egyik reaktorblokkban a radioaktivitás tízmilliószorosa volt a szokásos normális szintnek.

Helyi idő szerint vasárnap éjszaka az erőmű üzemeltetői közölték: bár a kettes reaktorblokk turbinacsarnokának alsó részében lévő víz radioaktív, a kiugróan magas érték pontatlan. Ez a szám nem hiteles. Nagyon sajnáljuk - mondta a tokiói elektromos művek szóvivője. Mint közölte, újabb mintát vesznek, hogy megismerjék a pontos értéket, de azt egyelőre nem tudja megmondani, ezt mikor tudják nyilvánosságra hozni. Más tisztségviselők szerint a kiugróan magas értéket leolvasó technikus olyan gyorsan elhagyta a helyszínt, hogy nem végezte el az ellenőrző, második leolvasást. A hatalmas sugárzási adat nyomán az ott dolgozó szakembereket evakuálták.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.