Tízmilliós bírság a Benes miatt rágalmazó cseh ügyvédnek

A cseh ügyvédi kamara fegyelmi bizottsága 850 ezer koronás (hozzávetőleg tízmillió forintnak megfelelő) pénzbírsággal sújtotta Vladimír Zavadilt, a testület egyik tagját, aki az indoklás szerint hazug hirdetésével súlyosan megsértette az ügyvédi etika alapvető normáit és a kamara tekintélyét.

Az ügyvéd idén januárban a csehországi elnökválasztás első fordulójának napján Ne válasszátok Karel Schwarzenberget! címmel egész oldalas hirdetést közölt a Blesk prágai bulvárlapban, amelyben azt állította, hogy az államfőjelölt szerint Edvard Benes a mai megítélés alapján háborús bűnös. Továbbá szívélyes kapcsolat fűzi az őt támogató Bernd Posselthez, a Csehországból kitelepített szudétanémetek bajtársi szövetségének (Sudetendeutsche Landsmannschaft) elnökéhez. Azzal pedig, hogy a Benes-dekrétumokat érvénytelennek minősítette, valójában a háborús bűnösök utódjainak kárpótlását készíti elő – állította Vladimír Zavadil.

– Nagy disznóságnak tartom ezt a szöveget, amelynek minden szava szemenszedett hazugság. Ezért rémhírterjesztés alapos gyanúja miatt ismeretlen személy ellen feljelentést teszek –jelentette ki még aznap a megrágalmazott Karel Schwarzenberg, aki ennek ellenére bejutott a cseh elnökválasztás második fordulójába, ahol minimális különbséggel maradt alul Milos Zemannal szemben. Miután kiderült, hogy ki adta fel a hirdetést, a sértett megelégedett azzal, hogy az ügyvédi kamara indítson a történtek miatt fegyelmi eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.