Tízezres ujgur eltűnések

Rebija Kadír, az északnyugat-kínai Hszincsiang (Xinjiang) autonóm terület ujgur lakosságának emigrációban élő vezetője Tokióban kijelentette, hogy közel tízezren tűntek el egyetlen éjszakán Urumcsiban a terület székhelyén a július eleji etnikai zavargások idején. Kína elítélte Kadír tokiói látogatását.

– Hova tűntek? Ha halottak, hol vannak? – kérdezte a 62 éves politikus asszony szerdai sajtóértekezletén, tokiói látogatásának második napján. A 2005 óta egyesült államokbeli száműzetésben élő Rebija  Kadír, aki a müncheni központú Ujgur Világszövetséget is vezeti,  azzal vádolja a kínai kormányt, hogy meg akarja semmisíteni az  ujgur népet.

Ujgur tüntetés Urumcsiban
Uighur protesters gather during a demonstration in Urumqi, Xinjiang Uighur Autonomous Region July 7, 2009. Uighur protesters clashed with Chinese riot police in the capital of China's Muslim region of Xinjiang on Tuesday, two days after ethnic violence broke out leaving 156 people dead and more than 800 injured. REUTERS/Nir Elias (CHINA CONFLICT POLITICS MILITARY RELIGION IMAGES OF THE DAY)

Peking viszont az Ujgur Világszövetséget vádolja a lázongások  szításával, Kadírt pedig "bűnözőnek" tartja. Az asszony tagadja,  hogy bármi szerepe lett volna az erőszak kirobbanásában. Egy kínai  illetékes szerint a július 5-én kitört zavargásoknak 197 halottjuk  volt Urumcsiban, az ujgur ellenzék szerint azonban "talán" ezrekre  is tehető a halottak száma.

Tokiói sajtóértekezletén Rebija Kadír azt szorgalmazta, hogy a  nemzetközi közösség küldjön ki független vizsgálóbizottságot a  történtek megvilágítására. „Ha Kína magabiztosan állítja, hogy az  egész az ujgurok hibájából történt, akkor nyissa meg a területet, és  mondja el a vizsgálóbizottságnak, mi történt valójában” – hangoztatta.

Az ellenzéki vezér döbbentnek és csalódottnak mondta magát a  washingtoni kormányzatnak a hszincsiangi zavargások utáni, „kissé  távolságtartó” magatartása miatt. "Szeretném hinni, hogy az Egyesült  Államok nem marad ilyen érzéketlen. Remélem, hogy megfelelő választ  fog adni" - tette hozzá.

Peking élesen elítélte Kadír tokiói látogatását. A kínai  külügyminiszter-helyettes bekérette Japán pekingi nagykövetét,  kifejezte országa erőteljes rosszallását, és követelte, hogy a  japán kormány tegyen hatékony lépéseket Kadír Kína-ellenes, szakadár tevékenységének beszüntetése érdekében Japánban – közölte a pekingi külügyminisztérium.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.