Tízezres tömeg Róma utcáin

Az olasz szakszervezetek eddig szoros kapcsolatot ápoltak a Renzi-kormánnyal. Szombaton a munkaerő-piaci reform miatt azonban az utcára vonultak.

Tízezrek tüntetnek Rómában a legnagyobb olasz szakszervezet felhívására, hogy tiltakozzanak a kormány reformjai ellen. A megmozdulást az egyik legnagyobb olasz szakszervezet szervezte – írja a Híradó.

Matteo Renzi miniszterelnök a munkanélküliség elleni harc jegyében október elején olyan reformcsomagot fogadtatott el a szenátusban, amely a dolgozók felmondás elleni védelmének és más jogainak az alkalmazás első éveire vonatkozó meggyengítésével ösztönözné a munkaadókat új munkahelyek létesítésére. A csomagot még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia.

A buszok százaival és különvonatokkal Rómába szállított tüntetők négy irányból vonulnak fel az olasz fővárosban, hogy aztán egy közös nagygyűlést tartsanak a Lateráni Szent János téren.

A tüntetők közül nem hiányoznak a fiatalok sem, akik között Olaszországban jelenleg rendkívül magas, 42 százalékos a munkanélküliség, és első alkalmazásuk többnyire csak ideiglenes, mindenfajta garancia és kedvezmény nélkül.

A reformcsomag, amely a munkanélküliek képzését és a munka világába való visszavezetését ígéri, s előirányozza a szakszervezetek működésének átalakítását, heves ellenállást váltott ki a legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a Cgil részéről, de a Renzi által vezetett PD egy részében is.

A szombati római megmozdulás az első nagy tüntetés az olasz Demokrata Párt ellen, amely történelmileg közeli kapcsolatban áll a szakszervezetekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.