Tízezreket kell kimenteni a kongói frontvonalból - ENSZ-akció indul

Több tízezer kelet-kongói menekültet evakuálnak a harcok színteréről sürgősen, hogy ne kerülhessenek halálos csapdába a hadsereg és a lázadók között - közölték az ENSZ illetékesei csütörtökön.

Kibati településnél, Goma tartományi fővárostól északra mintegy 65 ezren táboroznak azok közül, akik az elmúlt hetekben a lakhelyük elhagyására kényszerültek a harcok miatt, és dél felé menekültek az előrenyomuló lázadók elől. Ők csak pár kilométerre délre vannak a frontvonaltól, és nagyon rossz körülmények között élnek egy működő vulkán lábánál. Az élelmiszersegélyek kiosztása az ágyú- és gépfegyvertűz miatt félbeszakadt.

"Ezek az emberek súlyos veszélyben vannak, és a nemzetközi közösség úgy döntött, hogy el kell vinni őket amilyen gyorsan csak lehet" - mondta a brit hírügynökségnek Ibrahima Coly, az ENSZ menekültügyi hivatala észak-kivui vezetője.

A tervek szerint teherautón átszállítják a menekülteket egy táborba, amely a tartományi fővárostól, Gomától tíz kilométerre, Mugungában van.

Az ENSZ adatai szerint a hadszíntérről mintegy 12 ezer ember menekült Ugandába. a harcok augusztus végi kiújulása óta, és további ezrek érkeznek. A háború összesen mintegy 250 ezer embert űzött el otthonából.

Egyes sajtóhírek szerint egyébként angolaiak és zimbabweiek is részt vesznek a harcokban a kongói kormányhadsereg egyenruhájában.

Több tízezer kongói menekültet evakuálnak a hadszíntérről

(MTI/Reuters/AFP)

Menekülttábor Kibatinál
Menekülttábor Kibatinál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.