Tízezrek Tirana utcáin

Több tízezer ember vonult fel virágokkal és gyertyákkal pénteken az albán fővárosban, hogy békés tüntetésen emlékezzen az egy héttel ezelőtti demonstráción lelőtt három ellenzéki szimpatizánsra.

A szervezők szerint a megmozduláson 200 ezren vettek részt, de a rendőrök ezt nem erősítették meg. A tüntetők a felvonulás végén a kormány székhelye előtt gyűltek össze, amelyet több száz rendőr és a különleges erők emberei vettek körül.

A felvonulás, amelynek élén Edi Rama ellenzéki vezető, a szocialista párt más elöljárói és a múltkori tüntetés áldozatainak hozzátartozói sétáltak, leginkább temetési szertartásra, s nem tüntetésre hasonlított. A kormány központi épülete előtt felállított színpadot az agyonlőtt tüntetők hatalmas fényképeivel díszítették fel, a megmozdulás résztvevői ezek alá tették le a virágokat és a gyertyákat, miközben a hangfalakból komor zene szólt.

Az elmúlt héten a kormányt és a szervezőket egyaránt felelőssé tették a halálesetekért, amelyek politikai feszültségeket eredményeztek. A szocialista ellenzék és követői azért vonultak az utcára múlt pénteken, hogy a korrupcióval és választási csalással vádolt miniszterelnök, Sali Berisha lemondását követeljék. Berisha nem mondott le, és közölte, hogy "az albán népnek a tüntetéshez való jogát tiszteletben tartjuk", de ha Rama megpróbálja megdönteni a kormányt, akkor annak "olyan következményei lesznek, amilyet elképzelni sem lehet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.