Tízezrek menekülnek Bangkokból

Tízezrek hagyták el pénteken is Bangkokot, miután az áradás a thai főváros egyre nagyobb részét öntötte el.

Az előrejelzések szerint a várost átszelő Chao Phraya folyó az árhullám következtében a hétvégén végképp kilép a medréből. A folyóhoz közeli, világhíres Grand Palace-ból már így is állandóan szivattyúzzák a vizet, s a híres Chinatown számos utcájában is már félméteres a víz, hiába próbálják a házakat, üzleteket homokzsákokkal védeni. Mintegy ötvenezer katona ezer csónakkal és ugyancsak ezer teherautóval segédkezik az evakuálásban.

Miután Jingluck Shinawatra kormányfő ötnapos tanítási és munkaszünetet rendelt el csütörtöktől, megkezdődött az exodus. A külvárosaival együtt 12 milliós lakosú Bangkokból délre kivezető utak pénteken is zsúfoltak voltak buszokkal, teherautókkal, dzsipekkel, családok mentik a legfontosabb tárgyaikat. Az előrejelzések szerint sokan kénytelen lesznek tartósabban vidéki, magasabban fekvő körzetekben maradni. “Kérem az embereket, hogy fogadják el a kényszerhelyzetet, ami hetekig, akár két hónapig is eltarthat, minthogy további nagymennyiségű víz érkezése várható” – mondta pénteken Yutthasak Sasiprapa védelmi miniszter újságíróknak. Mint a Reuters jelentette, Bangkok északi és keleti körzeteiben számos gyár került már víz alá, köztük a Toyota termelőüzeme is. A kormány most azt tervezi, hogy a főváros keleti részén néhány utat csatornákká építi át a víz elvezetésére.

Fél évszázada a mostani árvíz a legsúlyosabb Thaiföld történetében: a július közepe óta tartós és szokatlanul erős monszunesőzések következtében az ország északi, majd immár a központi körzeteinek nagy része víz alá került, mintegy kétmillió embernek kellett lakóhelyét elhagynia. Eközben 377-en, köztük számos kisgyerek életét vesztette az áradásokban.

A főváros alacsonyabban fekvő szegénynegyedeiben sokan a fél-egy méter magasan álló víz ellenére is maradnak. Mint a Bangkok Post jelentette, a Yanhee kórháznál már egy méter magas védőfalat emeltek homokzsákokból, miután a közeli csatornában egyre magasabb a szemetet sodró víz magassága. Supot Sumritvvanitcha, a kórház főorvosa szerint mindenki megállás nélkül dolgozik, hogy biztosítani tudják a kórház működését, hiszen teherautókon, csónakokon újabb és újabb betegeket hoznak, miután hozzátartozóik már nem tudják őket otthon ápolni, mert a víz elöntötte a házakat.

Bangkok belvárosát eddig még nem érte el az áradás, ám ha beigazolódnak a baljós előrejelzések, az odavezető csatornákból ugyancsak kilép medréből a folyó a hétvégén. A Fitch hitelminősítő a thaiföldi biztosítók adatbázisára hivatkozva 140 milliárd bahtra (984 milliárd Ft) teszi a veszteségeket, beleértve az ipari üzemekben bekövetkezett károkat, illetve a termelés leállását is. Az eredetileg 2011-re várt négy százalék feletti GDP növekedés helyett, jó esetben, csak 1,5-2 százalékos lesz a bővülés. Ha valóban akár az év végig eltart az áradás, azt az idegenforgalom is megsínyli.

Speciális triciklivel közlekednek az árvíz sújtotta thai fővárosban.
Anusorn Adirekkittikun's eight-year-old son, Korn, climbs on the tricycle he designed and built to move through water in a flooded neighborhood near Chao Phraya river in central Bangkok October 28, 2011. Traffic clogged roads out of the Thai capital Friday as tens of thousands of people fled ahead of a high tide expected to worsen floods that have inundated factories and prompted foreign governments to warn their citizens to stay away. REUTERS/Damir Sagolj (THAILAND - Tags: ENVIRONMENT DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.