Tízezrek vonultak a rasszizmus ellen Drezdában

Körülbelül 35 ezer ember demonstrált a rasszizmus és a xenofóbia ellen szombaton a nyugat-német városban, mely az utóbbi időben központjává vált a bevándorlás-ellenes tüntetéseknek.

Az iszlám- és bevándorlás-ellenes megmozdulásokat a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (PEGIDA) elnevezésű új, alulról szerveződő mozgalom hívta életre. A szervezet tüntetései ellen tiltakozva jött össze 35 ezer ember Drezdában szombaton, azon a demonstráción, melyet a szász kormányzat is támogatott. A PEGIDA hétfői gyűlésén rekordszámú, 18 ezer ember vett részt.

Nem fogjuk engedni, hogy a gyűlölet megosszon bennünket – mondta Drezda polgármestere, Helma Orosz a Miasszonyunk-templom előtt.

Angela Merkel német kancellár korábban elítélte az muzulmán-ellenes tüntetéseket, sürgetve a német lakosságot, hogy fordítson hátat a mozgalomnak, a szervezőket pedig tekintsék rasszistának és gyűlölettel telinek - írja a Reuters.

A Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségét ért szerdai támadást megelőzően készült felmérések azt mutatták, hogy a németek többsége nem érzi magát fenyegetve az iszlám és a muszlimok által. Most azonban attól lehet tartani, hogy a Párizsban történtek növelték a bevándorlás-ellenes mozgalmak népszerűségét Európa szerte.

Merkel a kereszténydemokratákkal (CDU) történt hamburgi egyeztetés után hangsúlyozta, hogy a kultúrák közötti párbeszéd fontos és figyelmeztetett, hogy ne ítélkezzenek az emberek.

Mi már világossá tettük, hogy a franciaországi események, ez a barbár terrorcselekmény, kihívást jelent mindannyiunk számára – mondta a kancellár, majd hozzátette, hogy az embereknek meg kell különböztetni az iszlámot és a vallási fanatikusokat.

Németország vezetője vasárnap részt vesz Párizsban a néma felvonuláson, és üdvözölte a németországi muszlim vezetők azon döntését, hogy a jövő héten virrasztást szerveznek Berlinben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.