Le Penék nem vonulnak, pedig "elképesztő" megmozdulás lesz

Tízezrek vonultak szombaton utcára Franciaország vidéki városaiban az elmúlt három nap terrortámadásaiban elhunyt 17 áldozat emlékére.

A dél-franciaországi Pau-ban közel 40 ezren vettek részt az önkormányzat által szervezett csendes felvonuláson. A belvároson végighaladó tömeg élén gimnazisták tartották magasba a "Mindannyian Charlie-k vagyunk" feliratot.

Orléans-ban 22 ezren jelentek meg az "Én Te Ő, mindannyian Charlie-k vagyunk" felirat mögött.

A 350 ezres lakosú Nizzában pedig 23 ezren vonultak végig a Promenade des Anglais nevű híres tengerparti sétányon. A több mint egy kilométeres menet valamennyi vallás képviselőinek jelenlétében megkoszorúzta a háborús hősök emlékművét. A francia köztelevízió kommentárja szerint Franciaország 1945-ös felszabadítása óta nem voltak ekkora megemlékezések vidéki városokban.

"Elképesztő megmozdulás lesz"

A vidéki megemlékezésekre egy nappal a párizsi köztársasági menet előtt került sor, amelyre európai vezető politikusai mellett több mint egymillió embert várnak. A francia politikai pártok által a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni véres merénylet áldozataira való emlékezés mellett a cél a szabadság és a demokrácia melletti kiállás lesz a terrorizmussal szemben.

"Elképesztő megmozdulás lesz. Olyan erősnek, méltóságteljesnek kell lennie, amely bebizonyítja a francia nép erejét és méltóságát, amely a szabadság és a tolerancia iránti szeretetét fogja világgá kürtölni. Minél többen jöjjenek el!" - fogalmazott szombat délelőtt Manuel Valls kormányfő egy vidéki rendezvényen.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a kormány válságtanácskozása után bejelentette, hogy a fővárosban és környékén megerősítik a biztonsági intézkedéseket, amelyek már eddig is a legmagasabb fokozaton voltak a terrorfenyegetettség miatt. A miniszter kijelentette, hogy a hatóságoknak minden eszköz rendelkezésükre áll a biztonság szavatolására.

A Nemzeti Front nem vonul

A külföldi meghívottakon kívül mintegy tíz francia politikai párt képviselteti magát a menetben. Egyedül a szélsőjobboldali Nemzeti Front nem kíván hivatalosan felvonulni, mert állítása szerint nem kapott meghívást Francois Hollande államfőtől.

Meg fogjuk találni a módját annak, hogy megemlékezzünk a franciákkal - mondta Marine Le Pen pártelnök. A politikus egyénként már szerdán elítélte az iszlamista fundamentalisták által elkövetett terrortámadást.

Apja, a pártalapító Jean-Marie Le Pen viszont szombaton azt mondta: Elnézést, de én nem vagyok Charlie, elhatárolódva a Franciaország-szerte középületeken, utcán és a médiában elterjedt mondattól, amellyel az áldozatok iránti szolidaritásukat fejezik ki az emberek.

Engem is megrázott a 12 francia honfitársam halála, de én nem fogok harcolni a Charlie Hebdo szellemiségének megvédésért, amely a politikai morált teljesen szétolvasztó anarchista-trockista szellemiség - mondta Le Pen az internetes oldalán közzétett videóüzenetében. A 85 éves szélsőjobboldali veterán emlékeztetett arra, hogy a Charlie Hebdo az általa alapított Nemzeti Front elsőszámú ellensége volt, miután még nem is olyan régen petícióban követelte (a párt) feloszlatását. Le Pen szerint az áldozatok emlékére szervezett párizsi menetet a média felfújja.

Franciaországban utoljára 2002-ben volt egymilliós tömegtüntetés, amikor Jean-Marie Le Pen, maga mögé utasítva a baloldalt, bejutott az elnökválasztás második fordulójába a jobboldali Jacques Chirac mögött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.