Tízezrek vesznek részt a srebrenicai békemeneten

Meghaladja a várakozásokat a szerdán kezdődő srebrenicai békemenet résztvevőinek száma, amelynek három napja alatt az emberek azt a 110 kilométeres útvonalat teszik meg gyalog, amelyen a srebrenicai muzulmánok 1995-ben menekültek a tömegmészárlás elől.

A békemenet szerda reggel indult el a boszniai Tuzla melletti Nezuk faluból, és péntek este érkezik meg a Srebrenicától északra fekvő Potocari faluban kialakított emlékhelyre, ahol szombaton rendeznek megemlékezést a srebrenicai mészárlás 20. évfordulója alkalmából. A menet résztvevői az ellenkező irányban járják végig azt az utat, amelyet a szerb csapatok elől Srebrenicából Tuzlába menekülő lakosság járt be egykor - számolt be az egyik leglátogatottabb boszniai hírportál, a klix.ba.

A békemenet legfiatalabb tagja öt, a legidősebb pedig 75 éves - jelentette az avaz.ba nevű hírportál. Helyszíni tudósítójuk becslése szerint jelenleg több mint 7 ezren gyalogolnak Srebrenica felé.

A menettel egy időben kerékpáros és futómaratont is rendeztek, amelyen több mint 250 biciklis és 30 futó vesz részt.

A srebrenicai mészárlás 20. évfordulója alkalmából szervezendő megemlékezésen várhatóan mintegy 50 ezren vesznek részt, Camil Durakovic, a szervezőbizottság elnöke pedig azt is közölte, hogy a korábban bejelentett 30 külföldi delegáció helyett 85 küldöttség érkezik Srebrenicába szombaton.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a II. világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.