Tízezrek tüntettek a koszovói kormány ellen

Több tízezren vettek részt helyi beszámolók szerint a szombaton Pristinában tartott kormányellenes tüntetésen, amely békésen zajlott le.

Őrizetbe vették Albin Kurtit, az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt alapítóját
Őrizetbe vették Albin Kurtit, az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt alapítóját
Hazir Reka / Reuters

A Koha Ditore című pristinai napilap honlapjának beszámolója szerint a szervezők azt mondták, hogy mintegy 35 ezren tiltakoztak a Koszovó és Szerbia között kötött brüsszeli megállapodás, illetve egy Montenegróval kötendő egyezmény ellen.

A tiltakozást három ellenzéki párt, az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK), valamint a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) szervezte november 28-ra, az albán zászló napjára. Ez a dátum egyébként is szimbolikus jelentőséggel bír az albánok számára, mivel 1912-ben Albánia ezen a napon kiáltotta ki elszakadását az Oszmán Birodalomtól.

A koszovói rendőrség fokozottan felügyelte a rendezvényt. Összecsapás nem történt, bár incidensekre elvileg lehetett számítani, mert az ellenzék hónapok óta könnygázzal, fütyüléssel és tojásdobálással akadályozza a parlament munkáját. Múlt szerdán őrizetbe vettek egy koszovói ellenzéki képviselőt, három másik ellen pedig körözést adtak ki a parlament munkájának többszöri akadályozása miatt.

Albin Kurti, az Önrendelkezés alapítója és képviselője annak ellenére is részt vett és felszólalt a tüntetésen, hogy őt is körözi a rendőrség. Felszólalásában kiemelte: az ellenzék nem fogja hagyni, hogy megalakuljon a szerb kisebbségi önkormányzatok közössége Koszovóban. Hozzátette, hogy szerinte Koszovónak és Albániának egyesülnie kell. Azt állította, hogy a koszovói kormány ahelyett, hogy Albániával egyesítené az országot, Szerbiával akarja azt egyesíteni, amelytől 2008-ban vált függetlenné.

A tüntetés után maszkos, géppisztolyos koszovói rohamrendőrök erőszakkal behatoltak az Önrendelkezés párt székházába, betörve annak ajtaját, és őrizetbe vette Kurtit és a párt több tagját. Több száz rohamrendőr vette körül a székház környékét. Kurti elfogását azzal indokolták, hogy könnygázt szórt szét a parlamenti ülésteremben a Koszovó és Szerbia közötti brüsszeli megállapodás ellen tiltakozva.

A koszovói ellenzék azt követeli, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelései nem teljesülnek. A koszovói alkotmánybíróság november elején - végleges döntéséig - felfüggesztette a megállapodást, az ellenzék azonban továbbra is tiltakozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.