Tízezernél is több guatemalai mászott fel egy vulkánra

A 12 ezer menetelő embernek a világ leghosszabb élőláncát is sikerült létrehoznia, hogy így tiltakozzanak az országot súlyosan érintő, nők elleni, családon belüli erőszak miatt, amibe évente 600-an halnak bele.

Több mint 12 ezer ember menetelt hosszú sorokban a vulkánra, hogy így demonstráljon a családon belüli erőszak miatt. A kis közép-amerikai országban ugyanis a világ egyik legnagyobb gyilkossági rátája van, statisztikák szerint évente 600 nőt gyilkolnak meg. A guatemalai hatóságok több tízezer panaszt kapnak évente a családon belüli erőszak miatt, írja a BBC.

Az Élet menete indul a vulkán csúcsa felé
People climb up the Volcan de Agua (Water Volcano) to participate in the Subida por la Vida (Climb for Life) event to campaign for peace, about 60 km (37 miles) from Guatemala City January 21, 2012. More than 10,000 people are expected to participate in this event, according to the organizers. REUTERS/Jorge Dan Lopez

A kialudt Volcan de Aguára szervezett tüntetés szervezőinek sikerült elérniük, hogy létrehozzák a világ leghosszabb emberi láncát, a hegy lábától a3765 métermagas csúcsig. Az Élet menetének nevezett felvonuláson részt vett az ország új elnöke, Otto Perez Molina is. - Véget akarunk vetni az erőszaknak az országban, és nem akarjuk, hogy Guatemala legyen a világ egyik legerőszakosabb országa – mondta Perez, miután csatlakozott a csúcsra érkezők csapatához. Az egykori tábornokból lett elnök, aki alig egy hete lépett hivatalba, azt ígérte, mindent megtesz az erőszak csökkentéséért.

A guatemalai brit nagykövet, Julie Chappel szintén a résztvevők közt volt, sőt, segített pénz gyűjteni és megszervezni is azt.- Megpróbáltunk fiatal vezetőket bevonni, hogy generációs változást érjünk el az emberek gondolkodásában. Eddig elfogadtuk, hogy jelen van az életünkben a családon belüli erőszak, de mostantól ennek vége – mondta.

Az erőszak meggyökeresedése egyébként az 1960-tól 36 éven át tartó, az állam és a baloldali gerillák közti polgárháború miatt terjedt el ennyire. A háborúban több mint 200 ezren haltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.