Tízezer euró büntetésre ítélték holokauszttagadásért Williamson püspököt

Az illetékes regensburgi bíróság tízezer euró pénzbüntetésre ítélte pénteken a holokauszttagadó Richard Willamson brit tradicionalista püspököt.

 

Richard Williamson (a kép a frankfurti reptéren készült)
Richard Williamson (a kép a frankfurti reptéren készült)

A Szent X. Pius Papi Testvériséghez tartozó konzervatív főpap több mint egy évvel ezelőtt a regensburgi járásban lévő Zaitzkofen papi szemináriumában vitatta a zsidók tömeges legyilkolását a náci diktatúra idején. Egy svéd televíziónak Regensburgban adott nyilatkozata, különös felháborodást keltett azért is, mert XVI. Benedek pápa nem sokkal annak elhangzása után feloldotta a Pius Testvériség négy - engedély nélkül fölszentelt - püspökének a kiközösítését. Az érintettek között volt maga Williamson is.
A Vatikán állítása szerint a pápa nem tudott Williamson nyilatkozatáról, amikor a püspököt a kiközösítés alól feloldotta.

A Williamson-ügy Németországban azért is a figyelem középpontjába került, mert Angela Merkel kancellár a annak kapcsán szokatlan élességgel bírálta a katolikus egyházfőt. Merkel egy üzenetben közvetve felrótta, hogy XVI. Benedek nem határolódik el a szükséges határozottsággal a holokauszttagadó püspöktől.

Williamson ügyvédje a holokauszttagadás vádját nem cáfolta, de azzal érvelt: védence a 2008 novemberében adott interjú során nyomatékosan utalt arra, hogy azt Németországban nem lehet nyilvánosságra hozni. Williamson ugyanis tudatában volt annak, hogy a holokauszt tagadása Németországban bűncselekménynek számít - hangoztatta az ügyvéd, aki jelezte, hogy fellebbezést nyújt be. A német törvények szerint a holokauszt tagadása pénzbüntetéssel, illetve 5 évig terjedő börtönnel sújtható.

A tradicionalista püspök az interjúban a többi között azt állította, hogy a nácik nem 6 millió zsidót gyilkoltak meg, hanem "csak" 200-300 ezret, de senkit sem gázkamrákban.
A Londonban élő 70 éves püspök egyetlen alkalommal sem jelent meg a bírósági tárgyalásokon.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.