Tízezer ukrán katona eshetett csapdába

A donyecki szakadárok bejelentették pénteken, hogy körbevettek Debalceve város környékén mintegy tízezer ukrán katonát; felszólították őket, hogy tegyék le a fegyvert, és cserében életben maradhatnak.
Az Ria Novosztyi hírügynökség jelentése szerint Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője a Rosszija 24 tévének nyilatkozva azt mondta, hogy a Donyeck és Luhanszk között félúton fekvő Debalceve környékén sikerült körbevenniük az ukrán hadsereg egységeit.

"A mai napon lezártuk a debalcevei katlant (...) Teljes kereszttűz alatt tartjuk az utat (amely oda vezet)" - mondta Zaharcsenko. Felszólította az ukrán katonákat, hogy adják le fegyverüket, és cserében életben maradhatnak.

"Az javaslom, hogy tegyétek le a fegyvereket és távozzatok (...) van esélyetek arra, hogy megtartsátok az életeteket. Adjátok meg magatokat, és élni fogtok (...) ígérem, hogy hazatérhettek" - mondta.

Korábban Eduard Baszurin, a szakadár erők "vezérkarának" helyettes parancsnoka azt mondta, hogy fegyveresei folytatják a "katlan" lezárását, becslése szerint a bekerített területen mintegy tízezer ukrán katona van.

A szakadárok ellenőrzésük alá vonták a Horlivka melletti Mihajlivka települést és Uhlehirszk felét is - tette hozzák.

Az elmúlt napokban többször érkeztek arról hírek, hogy a szakadárok átcsoportosítják erőiket, és gyűrűbe akarják zárni a Debalcevét védő ukrán katonákat éppúgy, ahogyan tavaly ősszel a Donyeck melletti Ilovajszknál tették. A védelmi minisztérium hivatalos adatai szerint több mint száz ukrán katona halt meg az ilovajszki "katlanban". Ez volt az ukrán fegyveres erők eddigi legnagyobb harctéri kudarca a terrorellenesnek nevezett hadművelet tavaly áprilisi kezdete óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.