15 ezer új rendőrrel harcolna a terror ellen Németország

Több rendőr és térfigyelő kamera, internetes megfigyelés és a német állampolgárság megvonása a terrorszervezetekhez csatlakozó kettős állampolgároktól – így szorítaná vissza a merényleteket a német belügyminiszter.
Terrorellenes intézkedéscsomag tervezetét jelentette be a német belügyminiszter. Thomas de Maiziere tervei szerint azok a kettős állapolgárok, akik terrorszervezet soraiban harcolnak külföldön, elveszítenék német útlevelüket – írja a BBC.

Emellett felgyorsítanák a külföldi elítéltek kitoloncolását. A rendőrség pedig a megnövekedett feladatokhoz plusz embereket, felszerelést és jogköröket is kap. Tizenötezer új rendőrt vennének fel, több térfigyelő kamerát szerelnek fel a városokban és szélesebb körben végezhetnek titkos megfigyelést hatóságok az interneten. A kereszténydemokrata kormánypárt, a CDU politikusa hozzátette: arról nincs szó, hogy betiltanák a burkát, azaz a nőket elfedő öltözetet.

Az intézkedéscsomag arra reagál, hogy Németországot sokkolta, hogy a múlt hónapban muzulmán vallású menekültek két támadást is elkövettek - egyet Würzburgban és egyet Ansbachban.

Az egyik legkényesebb kérdés, hogy Maiziere az orvosok segítségét kérné ahhoz, hogy megtalálják a potenciális terroristákat, még mielőtt támadnának. Hiszen az ansbachi támadó és a müncheni bevásárlóközpontban múlt hónapban kilenc főt lemészároló iráni-német férfi is mentális betegséggel küzdött.

Az orvosi titoktartás szentségét azonban a német alkotmány garantálja, és aki ezt megszegi, az egy év börtönnel vagy pénzbüntetéssel is sújtható. Maiziere ezért azt tervezi, magas rangú orvosokkal konzultál majd arról, mit tehetne a német állam.

Maiziere közölte: ezek a javaslatok azt a célt szolgálják, hogy rövid határidőn belül növekedjen az ország biztonsága. Az ennél szélesebb körű további változásokról tárgyalásokat kezd és meg akar állapodni a többi párttal.

A német sajtó szerint a kisebbik koalíciós partner szociáldemokrata SPD nem fogadná el a kettős állampolgárság betiltását. Ezzel a Zöldek is egyetértenek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.