Tizenöt tonna heroint foglaltak le Afganisztánban

Tizenöt tonna heroint foglaltak le, 34 tálibot öltek meg a dél-afganisztáni Hilmend tartományban az afgán hadsereg és a NATO-erők közös akciója során - jelentette be csütörtökön az amerikai hadsereg.

A közlemény szerint a kedden kezdődött hadműveletek még folynak, céljuk biztonságossá tenni Mardzseh városának Loj Serah bazárját, amely az iszlamista lázadók egyik bástyája és a drogkereskedelem egyik tranzitállomása a déli országrészben. A bazárban a katonák két "háborús termet" találtak, amelyek tele voltak térképekkel, kommunikációs eszközökkel, orosz gyártmányú éjjellátó készülékekkel, valamint amerikai katonai járművek alkatrészeivel. A 15 tonna heroin mellett lefoglaltak több mint 7 tonna mákszemet, valamint a heroin-finomításhoz szükséges berendezéseket.

Hilmend egyike a leginkább erőszak sújtotta afgán tartományoknak és egyben az ország első ópiumtermelőjének számít.

A világ ópiumtermelésének 90 százaléka Afganisztánból származik. Ennek nagy részét heroinná alakítják át, majd Közép-Ázsiába, Európába és Közel-Keletre szállítják. A drogkereskedelem egy részéből a lázadók húznak hasznot, de táplálja az ország intézményeiben eluralkodott korrupciót is.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.