Tizenöt évet kapott a Bo Xilai-ügy leleplezője

Wang Lijun volt chongqingi rendőrkapitányt gyilkosság eltitkolásában, hatalommal való visszaélésben, kenőpénz elfogadásában és disszidálás kísérletében találták bűnösnek.

Tizenöt évi börtönbüntetésre ítélték hétfőn Wang Lijun volt chongqingi rendőrkapitányt, miután a chengdui bíróság bűnösnek találta őt egy brit üzletember meggyilkolásának eltitkolásáért, hatalommal való visszaélésért, kenőpénz elfogadásáért és disszidálás kísérletéért – jelentette a Hszinhua állami hírügynökség.

A Wang elleni pert a múlt héten folytatták le. Akkor még nem hirdettek ítéletet.

A vádak – a disszidálási kísérlet és a hatalommal való visszaélés – azzal függtek össze, hogy a rendőrfőnök februárban váratlanul a csengtui amerikai konzulátusra ment, és 33 órás ottléte idején felfedte: a novemberben holtan talált Neil Heywood brit üzletembert meggyilkolták, a gyilkosságban pedig szerepe volt Bo Xilai magas rangú pártfunkcionárius feleségének.

Az ügy kipattanása után, március közepén Bo Xilait leváltották, őt és feleségét, Gu Kailait őrizetbe vették. Augusztus végén Gu a bíróság előtt beismerte, hogy megmérgezte a brit férfit, a mindössze egynapos per után kiadott hivatalos nyilatkozat szerint azért, mert üzleti vitába keveredett vele.

Az elítélt ügyvédje szerint „normális” a verdikt

Tettéért az egykor befolyásos, jogász végzettségű Gu felfüggesztett halálbüntetést kapott. Férje jelenleg is őrizetben van: az egykori pártvezető pere állítólag még az idén elkezdődik. Bo a múlt héten tanúként megjelent a Wang elleni perben is, és állítólag dühödten reagált, amikor a volt rendőrfőnök éppen felesége és Heywood kapcsolatáról, illetve Heywood meggyilkolásáról beszélt. Wang egyébként nem fellebbezett a tizenöt éves szabadságvesztés ellen. Ügyvédje, Wang Yuncai szerint az ítélet „normálisnak” számít a helyi törvények értelmében.

A Chongqing keménykezű rendőrfőnökeként ismert Wang – akinek korrupcióellenes fellépéséről egykor még filmsorozat készült – nagy magasságokból zuhant alá, és rántotta magával szinte az egész politikai elitet. A Bo Xilai-ügy ugyanis nemcsak egy gyilkosság eltussolására, hanem arra is fényt vetett, hogyan működik a politika – jegyzik meg Kína-szakértők. Augusztus 10-én egy Wangétól független perben 11 évre ítélték azokat a rendőri vezetőket, akik beismerték, hogy részt vettek a Gut Heywood meggyilkolásához kapcsolódó nyomok eltüntetésében. Kína az elkövetkező fél évben teljes - és mindössze tízévente egyszer esedékes - vezetőváltás előtt áll. Távozik Hu Jintao államfő-pártfőtitkár, helyére várhatóan alelnöke, Xi Jinping lép mindkét tisztségében. 

Wang Lijun a bíróság előtt - 15 évet kapott az egykori szuperzsaru
Chongqing municipality ex-police chief Wang Lijun (C) looks on during his sentencing inside the courtroom of the Chengdu People's Intermediate Court in Chengdu, Sichuan province in this still image taken from video September 24, 2012. Wang was found guilty on four charges, including seeking to conceal the murder of a British businessman Neil Heywood in a scandal that felled the ambitious politician Bo Xilai. REUTERS/CCTV via REUTERS TV (CHINA - Tags: CRIME LAW POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.