Tizenöt év kényszermunkára ítéltek egy amerikait Észak-Koreában

Ha az atomfenyegetés nem működik, úgy tűnik, Észak-Korea emberéletekkel zsarol: Kenneth Bae minden bűne az volt, hogy hajléktalan, éhező gyerekekről készített fényképeket. Akár halálbüntetést is kaphatott volna.

Tizenöt év kényszermunkára ítélt egy észak-koreai törvényszék egy amerikai állampolgárt, Kenneth Bae-t. A 44 éves, Washington államban élő utazásszervezőt eredetileg a kormány megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával állították törvény elé, de az állami KCNA hírügynökség az ítéletről szóló jelentésében már nem említi, hogy valójában miért ítélték el. Bae állítólag beismerő vallomást tett az ügyben; a kormány megdöntésére szőtt összeesküvés miatt akár halálbüntetést is kaphatott volna.

A koreai származású Bae-t még tavaly novemberben, az észak-koreai–kínai–orosz határon fekvő raszoni speciális gazdasági övezetben tartóztatták le. Dél-koreai információk szerint az északi hatóságoknak az nem tetszett, hogy az amerikai férfi éhező, hajléktalan gyerekekről és ellenzékiek nyilvános kivégzéséről készít fényképfelvételeket.

A KCNA szerint Bae-t április 30-án, kedden ítélték el. A bejelentéssel párhuzamosan szárnyra keltek az első latolgatások is arról, hogy miután kiderült, az atomfenyegetés nem működik, és csak arra jó, hogy túlfeszítse húrt, a Kim Dzsong Un vezette észak-koreai rezsim esetleg zsarolni kezd, és valamiféle alkura akarja felhasználni az amerikait. Januárban Bill Richardson volt új-mexikói kormányzó és Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója elutazott Észak-Koreába tárgyalni Bae sorsáról, de nem találkozhattak a férfival. Az Egyesült Államok egyébként Bae azonnali szabadon engedésére szólította fel az észak-koreai rezsimet, jelezve, a phenjani svéd nagykövetségen keresztül dolgozik az ügyön. (Ahogy Iránban Svájcot, Észak-Koreában az amerikaiak Svédországot kérik fel az érdekeik képviseletére.)

Bae nem az első amerikai, aki az elmúlt években hasonló helyzetbe került. 2009-ben az észak-koreaiak két amerikai újságírónőt kaptak el, akik a menekültekről forgattak a kínai–észak-koreai határon. Laura Linget és Euna Lee-t 12 évnyi kényszermunkára ítélték, és Bill Clinton exelnöknek kellett elutaznia értük Phenjanba, hogy visszanyerjék a szabadságukat. Arról egyelőre nem szólnak hírek, hogy Washington Bae-ért még egyszer küldöttséget menesztene a januári után.

Az amerikai férfi egyébként egy Nation Tours nevű utazási iroda tulajdonosa és utazásszervezője, többször mindenféle gond nélkül járt már Észak-Koreában. Ami szúrhatta a hatóságok szemét, az az, hogy Bae hívő keresztény, Phenjan pedig nem rajong túlságosan a keresztény csoportokért, amelyek hagyományosan kulcsszerepet vállalnak észak-koreaiak Kínába menekítésében.

Kenneth Bae egy tavalyi televíziós felvételen. Rendesen bánnak vele, de szabadulni akar
An undated still image of a video footage released in Seoul by Yonhap News Agency on May 2, 2013, shows a portrait of U.S. citizen Kenneth Bae. North Korea sentenced U.S. citizen Kenneth Bae to 15 years hard labour on Thursday for what it said were crimes against the state, a move that will likely see him used as a bargaining chip in talks with Washington. The text on the still image reads, "North Korea sentenced a Korean-American Kenneth Bae to 15 years hard labour". REUTERS/Yonhap (SOUTH KOREA - Tags: CRIME LAW POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO SALES. NO ARCHIVES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.