Tizennyolcszorosára nőtt a sugárzás Fukusimában

Az üzemeltető cég, a TEPCO alkalmazottai szombaton egy apró lyukat észleltek egy olyan vezetéken, amely két másik tárolót köt össze. A lyukon keresztül másfél percenként egy csepp víz szivárgott ki.

Tizennyolcszorosára emelkedett a radioaktivitás szintje egy sugárszennyezett vizet tartalmazó fukusimai víztárolóban - közölte a létesítményt üzemeltető vállalat (TEPCO) képviselője. A TEPCO szerint a megemelkedett sugárzási szintet szombaton észlelték az egyik tároló aljánál. A  hatóságok óránként 1800 millisievertes sugárzást mértek, ami négy óra alatt  képes megölni azt az embert, akit sugárszennyezés ér.

Ugyanennél a tárolónál  augusztus 20-án mintegy háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el,  akkor száz millisievertes sugárzást mértek. Sem akkor, sem most senki nem  tartózkodott a tároló közelében, így senkit nem ért sugárzás.

A TEPCO  munkatársai szombaton egy apró lyukat észleltek egy olyan vezetéken, amely két  másik tárolót köt össze. A lyukon keresztül másfél percenként egy csepp víz  szivárgott ki. Az összesen  négy közül ez a legnagyobb szivárgás azóta, hogy a Fukusima-1 erőmű a 2011. március 11-én, földrengésben és szökőárban súlyos nukleáris balesetet szenvedett.

A radioaktív víz szivárgása hónapok óta állandó gondot jelent  a lebontásra ítélt Fukusima-1 atomerőműben. Márciusi összesítés szerint az erőmű alatti helyiségekben, a talajvíz-elvezető rendszerben és a létesítmény területén  lévő tartályokban összesen több mint 360 ezer tonna sugárszennyezett víz  gyülemlett fel. A TEPCO július közepén ismerte el, hogy a szennyezett talajvíz  egy része valószínűleg a tengerbe szivárog.

Abe Sindzó japán miniszterelnök egy földrengést szimuláló teremben gyakorolja be a védekezést
Japan's Prime Minister Shinzo Abe and other participants take shelter under a table inside a shaking earthquake simulator during an annual anti-disaster drill based on scenarios of a major earthquake hitting Chiba, east of Tokyo September 1, 2013. Japan held annual anti-disaster drills across the country on Sunday based on the scenario of a strong earthquake striking the capital and other areas. About 1,330,000 people participated in the nationwide exercises in 43 prefectures, the government announced. REUTERS/Yuya Shino (JAPAN - Tags: DISASTER POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.