Tizennyolcmillió eurós korrupciós ügyben rebesgetik Fico nevét

Robert Fico szlovák kormányfőnek és bizalmasának, Miroslav Výboh fegyverkereskedőnek a neve is elhangzott abban a prágai perben, amelyben Marek Dalík cseh lobbistát azzal vádolják, hogy még 2007-ben 18 millió euró csúszópénzt vett fel. A vád szerint ennyit kért az osztrák Steyr haditechnikai cég képviselőitől a cseh kabinet megrendeléseinek fejében. Dalík a tárgyaláson azt állította, hogy Mirek Topolánek volt cseh kormányfő társaságában személyesen vett részt azokon a titkos találkozókon, amelyeken Fico élénken érdeklődött az ügylet részleteiről és feltételeiről, hajlandóságot mutattak a társulásra is, de arra már nem emlékszik, hogy a két miniszterelnök végül miben egyezett meg. Dalík egyébként napok óta azzal védekezik, hogy ő csak közvetítő volt.

Megkeresésünkre a pozsonyi kormányhivatal kommunikációs osztályán azt válaszolták, hogy a zavaros vallomást nem kommentálják. A pozsonyi lapok viszont emlékeztetnek arra, hogy Výboh a fegyverkereskedelemmel foglalkozó szlovákiai Willing cég tulajdonosaként a pozsonyi miniszterelnök egyik tanácsadója. Tagja volt annak a Fico vezette szlovák küldöttségnek is, amely Líbiában, Oroszországban és Izraelben tárgyalt szlovák harci eszközök kiviteléről, illetve vásárlásáról. A zólyomi üzletember jelenleg Monacóban él.

Csehországban és Ausztriában hét éve nyomoznak, miután a Mladá fronta Dnes oknyomozó újságírói kiderítették, hogy 2007-ben Mirek Topolánek kormánya hosszas tárgyalások után 558 millió euróért vásárolt a Steyertől 199 darab Pandur típusú páncélozott harcjárművet. Rámutattak arra is, hogy a portugálok ugyanilyen tipusú katonai járműhöz harminc százalékkal olcsóbban jutottak hozzá. Elmozdulás az ügyben tavaly történt, amikor a Steyr volt vezető munkatársai a prágai újságíróknak elismerték, hogy valóban fizettek csúszópénzt, amelynek egy része tudomásuk szerint több cseh párt kasszájába, illetve a politikusok és a lobbisták zsebébe vándorolt.

Ugyanígy vallott Stephan Szücs, a Steyr projektmenedzsere is, akivel Dalík és Výboh közölte, hogy az üzletet -- az osztrák szakember meghatározása szerint -- csak nem etikus figyelmességgel lehet nyélbe ütni. Szücsöt koronatanúként péntekre idézték be a prágai bíróságra, Výbohot pedig gyanúsítottként már többször kihallgatták Bécsben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.