Tizennégy kötetnyi új vádirat Hodorkovszkij ellen

Az orosz legfőbb ügyészség helyben hagyta az egykori Jukosz olajbirodalom volt feje, Mihail Hodorkovszkij, valamint üzlettársa, Platon Lebegyev ellen elkészített új vádiratot. A 14 kötetre rúgó dokumentumot átadták a vádlottaknak és ügyvédeiknek.

Oroszország egykor leggazdagabb emberét és üzlettársát ezúttal egyebek között rájuk bízott idegen vagyon hivatali  hatalommal való visszaélés útján, bűnszövetkezetben, különösen nagy  értékben, több cég kárára elkövetett eltulajdonításával, s azzal vádolják, hogy tisztára mosták az eltulajdonított összegeket. Az 1998-2004  közötti időszakban összesen 896,1 milliárd rubel értékű pénz,  illetve kőolaj ellopásáról, továbbá 1998-2004 között 487,4 milliárd  rubel és 7,5 milliárd dollár tisztára mosásáról szól a vádirat, amelyet a közeli napokban átadnak a törvénynek.

Hodorkovszkij az ellene indított eljárást jogsértőnek  minősítette abban az indítványban, amelyben egyebek mellett az per megszüntetését kérte. Az oligarchát  2003-ban vették őrizetbe, s miután nem volt hajlandó vagyona hátrahagyásával külföldre távozni, nyolc szabadságvesztésre ítélték.

Jelenleg két éve újra vizsgálati fogságban, vagyis a büntető  tábor helyett börtönben van Csitában, noha a legfelsőbb bíróság ezt  jogsértőnek minősítette. Őrizetbe vétele után a Jukosz  legkülönfélébb beosztású munkatársai is bíróság elé kerültek. Közülük a halálos beteg Vaszilij Alekszanjan volt alelnököt a minap hatalmas óvadék fejében szabadlábra helyezték, de Alekszej Kurcint, a Jukosz volt menedzserét decemberben sikkasztás és pénzmosás vádjával 15 év börtönre ítélték, hasonló vádak alapján 2005 után másodszor.

A tavaly hivatalba lépett Dmitrij Medvegyev elnöktől sokan  remélték, hogy megkegyelmez a volt oligarchának, de ez nem  következett be. Hodorkovszkijt ügyvédei arra biztatják, hogy kérjen  kegyelmet, ha nem maga, hát volt munkatársai miatt, de ő vonakodik,  mivel úgy tartja, nem követett el semmit. A büntetése felének  letöltése után benyújtott, feltételes előzetes szabadlábra  helyezésre vonatkozó kérelmét októberben elutasították.

Őrizetbe vételekor Hodorkovszkij Oroszország leggazdagabb embere  volt, s megfigyelők szerint sorsát, továbbá volt munkatársai  osztályrészét annak köszönheti, hogy a Jukoszt valakik meg akarták szerezni. Más források szerint politikai ambíciói sem váltak a javára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.