Tizennégy évet kapott a kongói hadúr

Ez volt a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) első ítélete. Thomas Lubanga Dyilo gyerekkatonákat toborzott és küldött harcba.

Tizennégy évi szabadságvesztésre ítélte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden Thomas Lubanga Dyilo kongói milíciavezért, akit márciusban bűnösnek találtak gyermekkatonák százainak toborzásában és bevetésében.

Egy évtizeddel ezelőtti létrehozása óta az ICC most először szabott ki ítéletet. Dyilót márciusban találták bűnösnek. Előzetesben már letöltött hat évet, így még nyolcat kell rács mögött ülnie. Az ítélet ellen az ügyészségnek és a véelemnek is 30 napja van fellebbezni.

Az 52 éves, végzettségére nézve pszichológus Dyilo – akit drian Fulford bíró elismerően méltatott a per során tanúsított együttműködési készségéért – érzelemnyilvánítás nélkül hallgatta az ítélethirdetést.

Az ICC szerint egyértelműen igazolódtak a vádak, amelyek szerint Lubanga a 2002-2003-as összecsapások idején 15 évesnél fiatalabb gyermekeket sorozott be a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői (FPLC) nevű félkatonai szervezet egységeibe. A fiatalok nagy részét később a frontvonalba küldték harcolni, sokan elestek közülük. Az északkelet-kongói Ituri köeül vívott etnikai konfliktusnak összesen mintegy 60 ezer halálos áldozata volt

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.