Tizenkétmillió dollár, talán a semmiért

Komoly veszélybe került Rahm Emanuel, Barack Obama volt stábfőnöke terve, hogy Chicago polgármestere legyen - a fellebbviteli bíróság levette a jelöltek listájáról.

Ember tervez, bíróság végez – kis módosítással így lehet Rahm Emanuel esetére adaptálni az ismert latin közmondást. Az 51 éves, demokrata párti politikus az ősszel a Fehér Ház második legfontosabb – stábfőnöki – állását hagyta ott, hogy chicagói terveire összpontosíthasson. Polgármesteri ambíciói előtt az nyitotta meg az utat, hogy Richard M. Daley, az USA harmadik legnagyobb városának első embere szeptemberben bejelentette: huszonegy év városvezetés után nem indul újra.

A washingtoni körökben szókimondó stílusáról, időnként trágár beszédéről ismert Emanuel maga is a „szeles város” szülötte, s egy friss felmérés szerint a chicagóiak 44 százalékos aránnyal messze őt szeretnék leginkább a metropolis élén látni a versenyre kelő jelöltek körül. Ám a látszólag sima utat most komoly akadály nehezíti, miután a helyi fellebbviteli bíróság hétfőn úgy foglalt állást egy jogvitában: Barack Obama volt jobbkeze nem teljesíti a helybenlakás követelményét. Mégpedig azért nem, mert munkájából adódóan a fővárosban élt, miközben a polgármesterjelöltektől legalább egy év chicagói tartózkodást követelnek meg a megmérettetés előtt.

A talárosok nem találták elégségesnek, hogy házát bérbe adta ugyan, de továbbra is fizette az ingatlanadót, és bútorait, sőt ruhái, családi tárgyai egy részét is hátrahagyta. Ezen kívül úgy látták: nem vonatkozik rá a kivételeket szabályozó törvény sem, amely így rendelkezik: aki az Egyesült Államok ügyében jár el, nem lehet úgy tekinteni, mint aki feladta chicagói illetőségét.

A döntés kedden elmarasztaló vezércikkeket váltott ki a helyi sajtóban, a The Chicago Tribune például az igazságszolgáltatás arroganciájáról, több mint száz év jogi precedensének semmibevételéről írt. – Elképesztő! Nem hiszem, hogy bárki erre az eredményre számított. Kérdés, megáll-e majd a döntés, ha Illinois állam Legfelsőbb Bírósága elé kerül – mondta Dawn Clark Netsch volt helyi politikus, az ottani Northwestern University nyugalmazott jogászprofesszora.

Maga Emanuel optimista („Nincs kétségem afelől, hogy a javunkra fordul a dolog”), és osztozik ebben az amerikai elnök is, aki szintén nem útikönyvből ismeri Chicagót. E sorok írásakor igencsak kétséges, hogy a legfőbb bírák befogadják-e egyáltalán az ügyet Emanuel jogászainak fellebbezésére. Ha nem, nyomban kárba veszhet a 12 millió dollár kampánypénz, amit a politikus összeszedett. Az idő pedig sürget: hétfőn megkezdődik az előzetes voksolás, miközben a szavazólapokat Emanuel neve nélkül készülnek kinyomtatni.    

Veszélyben Rahm Emanuel polgármesteri ambíciói
Former White House Chief of Staff and Chicago mayoral candidate Rahm Emanuel smiles as he greets patrons after a news conference in Chicago January 24, 2011. An Illinois appellate court removed Emanuel's name from Chicago's mayoral ballot citing he did not meet residency requirements. Emanuel's campaign vows to appeal the ruling to the Illinois Supreme Court. REUTERS/Frank Polich (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.