Tizenkétmillió dollár 30 gyerek molesztálásáért

Egy peren kívüli megállapodás szerint a seattle-i érseki hivatal három részletben összesen 12,125 millió dollárt fizet ki 30 olyan férfinak, aki gyerekkorában pedofília áldozata lett két katolikus egyházi iskolában – írja a Reuters.

A per alapjául szolgáló szexuális visszaélések közül az elsőket az 1950-es években, az utolsót 1984-ben követték el, a vádirat szerint úgy, hogy az érintett iskolák – a seattle-i O'Dea High School és a kenti Briscoe Memorial School – vezetése tudott arról, hogy szexuális ragadozók kénye-kedvének tesznek ki gyerekeket. Mindkét iskola egy katolikus rend, a Congregatio Fratrum Christianorum (CFC) írországi szervezetének a felügyelete alatt állt, amelynek tavaly csődtörvényszék előtt kellett megállapodnia 14,6 millió dollár kártérítésről 400 olyan embernek, akik azt állították, hogy rendtagok molesztálták őket gyerekkorukban.

A mostani megállapodásról szóló bejelentés után Peter Sartain seattle-i érsek közleményben adott hangot a sajnálatának az áldozatok szenvedése miatt. A CFC írországi szervezete már tizenhat éve, 1998-ban a nyilvánosság elé állt egy bocsánatkéréssel a rábízott gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélésekért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.