Tizenkét év kényszermunka Észak-Koreában

Tizenkét évi kényszermunkára ítélték Észak-Koreában azt a két amerikai újságírónőt, akit március közepén tartóztattak le illegális határátlépés és ellenséges tevékenység vádjával – jelentette hétfőn a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. Elemzők szerint a szigorú ítélettel Phenjan engedményeket próbál kicsikarni az Egyesült Államokból.

A dél-koreai média szerint az amerikai-koreai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling, a kaliforniai Current TV munkatársai a  Tumen folyó kínai oldaláról készítettek filmfelvételeket az  észak-koreai határövezetről, s az északi határőrök a határt átlépve, kínai területen vették őket őrizetbe március közepén. Phenjan  viszont azt állította, hogy az újságírók illegálisan behatoltak Észak-Korea területére, és katonai objektumokat próbáltak  felderíteni.

Euna Lee és Laura Ling a kaliforniai Current TV munkatársai
Journalists Euna Lee (L) and Laura Ling of the U.S. media outlet Current TV are seen in this undated handout. North Korea found the two U.S. journalists it has held since March guilty of illegal entry and sentenced them to 12 years hard labour, its o

Az elítéltek nem fellebbezhetnek a határozat ellen, mert a múlt héten csütörtökön kezdődött eljárás Észak-Korea legmagasabb szintű bírósága előtt zajlott, amelynek döntései véglegesnek tekintendők. A  tárgyalás a sztálinista országra jellemző módon a nyilvánosság  teljes kizárásával folyt le, és a megfigyelők előzetes  várakozásainál súlyosabb ítélet született.

Ian Kelly amerikai külügyi szóvivő közölte: az Egyesült  Államokat nagyon aggasztja a két amerikai újságírónő ügyében hozott ítélet, és Washington mindent megtesz a szabadulásuk  érdekében.

Elemzők szerint elképzelhető, hogy a szigorú ítélettel Phenjan engedményeket próbál kicsikarni az Egyesült Államokból a két ország közti feszült időszakban. Washington ENSZ-szankciókat szorgalmaz Phenjannal szemben a második nukleáris robbantási kísérlet miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.