Tizenkét év az egykori ecuadori elnöknek

Sikkasztásért 12 év börtönbüntetésre ítélték Ecuadorban Jamil Mahuad egykori elnököt.
A vád szerint Mahuad az országot keményen sújtó gazdasági válság idején, 1999-ben úgy próbálta megvédeni az érdekeltségi körébe tartozó bankokat és bankárokat, hogy elrendelte az átlagemberek számláinak befagyasztását, valamint utasította a pénzintézeteket, hogy napokig ne nyissanak ki.

A dél-amerikai ország akkoriban nagyon magas inflációval, és a sucre elértéktelenedésével küzdött, ráadásul az export fő forrásának számító olaj ára is történelmi mélyponton volt. „A vádlott által elkövetett bűncselekmény hatalmas társadalmi zűrzavart okozott. Következményeit a mai napig érezni" – idézi a bíró csütörtökön elhangzott szavait a BBC .

Mahuadot az Interpol is körözi, az egykori államfő ellen kedden adtak ki letartóztatási parancsot. A férfi, aki 2000-ben az Egyesült Államokba menekült – és aki az El Comercio napilap szerint a világhírű Harvard egyetemen tanít –, onnan adott ki közleményt, amelyben tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt írta, hogy politikai hadjárat indult ellene. Rafael Correa jelenlegi elnököt pedig azzal vádolta, hogy beleavatkozik az igazságszolgáltatási rendszer működésébe. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.