Tizenhét halottja van egy bányabalesetnek a kínai Hszincsiangban

Tizenhét halottja van egy hét végi bányarobbanásnak az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen - erősítették meg az áldozatok végleges számát hétfőn a mentők központjában.

A sújtólégrobbanás szombaton az esti órákban történt egy Hszincsiang székvárosától, Urumcsitól körülbelül 120 kilométerre lévő település szénbányájában. Üzemeltetője, a Yuxin bányavállalat egy félkatonai szervezet cégeinek tulajdonában van.
A baleset időpontjában húszan voltak a föld alatt, közülük hármat tudtak kimenteni, a többiek a mélyben rekedtek. A történtek körülményeit vizsgálják.

Kínában évente több ezer kisebb bányát bezárnak, és fokozták a biztonsági ellenőrzéseseket, aminek következtében folyamatosan csökkennek a bányaszerencsétlenségek. Ugyanakkor a fennálló hiányosságok, a rendelkezések be nem tartása, a hatóságok kijátszása miatt, illetve helyenként a korrupcióra visszavezethetően továbbra sem ritkák a súlyos áldozatokkal járó esetek.

Legutóbb a múlt hónapban Délnyugat-Kínából jelentették, hogy egy tárnában 22-en vesztették életüket a 28 ott dolgozóból. A világ legnagyobb széntermelő és -felhasználó országában tavaly hivatalos adatok szerint 1049 ember halt meg bányabalesetekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.