Tizenhárom halott egy szerb ámokfutásban

Egy Ljubisa B. néven azonosított hatvanéves férfi nyitott tüzet a szomszédokra és a rokonokra a Belgrádhoz közeli faluban, Velika Ivancában.

Hat férfi és hat nő, illetve egy kétéves kisgyermek is életét vesztette kedden, amikor a Belgrádhoz közeli faluban, Velika Ivancában ámokfutásra indult egy hatvanéves helyi férfi. Rendőri közlések szerint az áldozatok többsége Ljubisa B. rokona vagy szomszédja; a merénylet után a férfi megpróbált végezni magával és a feleségével is, mindkettejüket válságos állapotban szállították kórházba.

A B92 rádió szerint Ljubisa B. reggel fél hat körül először a fiát és az anyját lőtte le, majd a szomszéd házban rendezett vérfürdőt, álmukban lepve meg az áldozatait. Tizenketten a helyszínen haltak bele a sérüléseikbe, egyvalaki a kórházban vesztette életét.

A hatóságok egyelőre értetlenül állnak az ámokfutás előtt. Milorad Veljovic szerb országos rendőrfőkapitány bejelentése szerint Ljubisa B. nem volt büntetett előéletű, sem családon belül, sem a szomszédokkal nem volt ismert konfliktusa. A férfiről egyelőre annyit tudni, hogy harcolt a délszláv háborúkban, Horvátországban, Szlavóniában vetették be. A fia egy szlovén cégnél dolgozott, de egy éve mind a ketten elveszítették az állásukat; ami után Ljubisa B. pszichiátriai kezelés alá került. „Nyugodt ember volt. Nem tudjuk, mi vezetett a tragédiához. Azt hallottuk, a gyilkolást saját fiával kezdte, akit egyetlen fejlövéssel ölt meg” – mondták a szomszédok a Blic című lapnak.

Az ámokfutó egy CZ 88 típusú kézifegyverrel gyilkolt, amelyhez volt fegyverviselési engedélye – írja a B92.

Szerbiában az elmúlt évtizedben volt már példa több hasonló ámokfutásra is. 2002-ben egy leskovaci férfi, Dragan Cedic végzett hét emberrel, 2007. július 27-én pedig a román és a bolgár határnál fekvő Jakubovac volt a színhelye egy véres ámokfutásnak, amikor egy helyi férfi, Nikola Radosavljevic kilenc embert lőtt le egy családi veszekedés után.

Szerbiában az elmúlt évtizedben volt már példa több hasonló ámokfutásra is
A policeman stands guard in the village of Velika Ivanca, about 40 km (25 miles) southwest of Belgrade April 9, 2013. A gunman shot dead 13 people, including his mother and son, in an early-morning rampage through a small Serbian village southwest of the capital Belgrade on Tuesday, authorities said. Those killed included a two-year-old child. The gunman, identified by police as Ljubisa Bogdanovic - a war veteran born in 1953 - also shot his wife before turning the gun on himself. Both were in critical condition in hospital, police said. REUTERS/Marko Djurica (SERBIA - Tags: CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.