Tizenévesek gyújtották föl magukat Tibetért

Egy 15 éves szerzetes és két 16 éves társa, valamint egy tibeti nő gyújtotta fel magát egy napon. A demonstrációk állítólag összefüggésben vannak a Kínai Kommunista Párt ma kezdődött pártkongresszusával.

A közlemény szerint a legfiatalabb önégető a helyszínen meghalt, két társát kórházba szállították, állapotuk nem ismert. Ez volt az első dokumentált eset, hogy egyszerre hárman követtek el öngyilkosságot Szecsuan Apa megyéjében.

A 23 éves tibeti nő, akinek volt egy ötéves gyermeke, a nyugati Csinghaj tartományban végzett magával egy legelőn, miután a motorkerékpárjából leengedett benzinnel leöntötte magát. Családja hazaszállította, állapota nem ismert.

2011 márciusa óta több tucat tibeti követett el öngyilkosságot hasonló módon, a Free Tibet szerint több mint kétharmaduk volt 25 évnél fiatalabb. A jogvédő és emigráns szervezetek azt állítják, hogy az önégetések tiltakozások a "kínai uralom", a vallásszabadság korlátozása ellen, és a dalai láma melletti kiállás kifejeződései.

Peking úgy véli, a tibetieket "az elszakadásra törekvő emigráns erők" veszik rá az önégetésre, és önös érdekből, a "tibeti kérdés napirenden tartása" céljából küldik az embereket a halálba. A kínai külügyi szóvivő a minap ezzel kapcsolatban kijelentette: "eredményesen taszítanak embereket arra az útra, ahonnan már nincs visszatérés". Mint mondta, "rút és ördögi" tettek ezek, amelyek más emberek életének feláldoztatásával Tibet függetlenségének elérésére irányulnak.

Megfigyelők szerint az utóbbi időben megszaporodott önégetések és a "szabad Tibet" melletti demonstrációk összefüggésben vannak a Kínai Kommunista Párt csütörtökön kezdődött pártkongresszusával. Ez nem az első eset, hogy tibetiek nagy országos politikai eseményekre időzítik tiltakozásaikat a nagyobb figyelem elérése érdekében.

2008-ban, a pekingi nyári olimpia évében, a lhászai zavargások az Országos Népi Gyűlés éves ülésszaknak végén törtek ki. A lhászai eseményekkel egy időben Észak-Amerika és Európa 18 országában támadták meg a Free Tibet mozgalom szimpatizánsai a Kínai Népköztársaság külképviseleteit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.