Tizenegyezer embert kínzott halálra a szír hadsereg

Az áldozatokat éheztették, verték, fojtogatták és áramot vezettek a testükbe. Bassár el-Aszad elnök rezsimjének több magas rangú tagját háborús bűnök miatt nemzetközi törvényszék elé állíthatják.

Szisztematikusan kínozza és gyilkolja a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni lázadókat a szír hadsereg – állítja egy nemzetközi szakértői jelentés, amelyet a Genf–2 konferenciához időzítve hoztak nyilvánosságra kedden. A 31 oldalas dokumentum arra a több tízezer digitális fényképfelvételre támaszkodik, amellyel a szír hadsereg egyik fotográfusa menekült el a közel-keleti országból. A csak Ceasar néven említett fotográfus által átadott anyag tanúsága szerint  a szír börtönökben eddig tizenegyezer embert kínoztak szisztematikusan halálra. Éheztették, verték és fojtogatták őket, de áramot is vezettek a testükbe.

A jelentést a „indusztriális méretekben” zajló kínzásokról a Sierra Leone és a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai nemzetközi törvényszék három volt ügyésze írta. Bár arról korábban is érkeztek hírek, hogy a közel három éve tartó polgárháborúban a hadsereg és az ellenzéki egységek is kínozzák a foglyaikat, a Ceasar által átadott 55 ezer digitális fénykép előtt ezekre a kínzásokra nem volt ennyi minden kétséget kizáró bizonyíték. Erre az anyagra hivatkozva az Aszad-rezsim több magas rangú tagját háborús bűnök miatt nemzetközi törvényszék elé lehet állítani.

Ceasar pen drive-on vitte ki Szíriából az általa készített fényképeket, amelyeket kórházakban készített a holttestekről. A kínzásoknál nem volt jelen, de a rajtuk látható sérülések egyértelműen arról árulkodnak, hogy az áldozatoknak hatalmas szenvedést kellett kiállniuk a haláluk előtt. A fotográfus elmondása szerint a halál beállta után a holttesteket a börtönből kórházba szállították. Neki az volt a feladata, hogy felvételeket készítsen róluk. Egy holttestről elkészíteni ezeket a képeket 15-30 percébe került. Naponta körülbelül ötven, brutális kínzások nyomait viselő holttest került elé.

A felvételekre a hadseregnek egyrészt azért volt szüksége, mert a halotti bizonyítvány kiállításához a hozzátartozókat nem kellett felkérni, hogy azonosítsák a holttesteket. Másrészt velük igazolta, a halálra jelölt személyekkel valóban végeztek.

A felvételeken behorpadt hasakat, beesett arcokat és elgörbült lábakat lehet látni. Néhány áldozatot szisztematikusan halálra verhettek, több holttesten legalábbis párhuzamosan helyezkednek el duzzanatok és a sebek. Van, akinek a bőréből fekete, kék, és vörös véraláfutások mozaikja maradt.

Ceasar a nála lévő anyagot a Szír Nemzeti Mozgalom nevű ellenzéki szervezetnek adta át külföldön. Ezt a szervezetet ugyanaz a Katar támogatja, amelyik a nemzetközi szakértői jelentés szponzora is volt – írja a Guardian. A dokumentumot elsőként a brit lap és a CNN kapta meg. Egyik szerzője, David Crane az amerikai hírtelevíziónak azt mondta, az 55 ezer fénykép „füstölgő fegyver”, amelyet a világ bármelyik ügyésze imádna: bizonyíték, hogy az Aszad-rezsim egy gyilkos gépezet.

Crane a Sierra Leone területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai nemzetközi törvényszék egyik ügyésze, a volt libériai elnök, Charles Taylor perében a vád főképviselője volt. A testület korábbi főügyészével, Sir Desmond de Silvával és Sir Geoffrey Nice-szal, Szlobodan Milosevics néhai szerb és jugoszláv elnök perének a főügyészével együtt hozta össze a jelentést. Mindössze pár nappal azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy a sválci Montreux-ben elkezdődne a szír rendezésről szóló Genf–2 konferencia.

A konferenciát egyébként már a enélkül is elkíséri a botrány. Azután ugyanis, hogy az ellenzéki ernyőszervezetet, a Szír Nemzeti Koalíciót (SNC) nyögvenyelős háttértárgyalások után sikerült rávenni, hogy képviseltesse magát Montreux-ben, az ENSZ fogta magát, és meghívta a találkozóra az Aszad-rezsim Oroszország mellett a másik nagynak számító támogatóját, Iránt. Az SNC erre közleményt adott ki, hogy távol marad az eseménytől, mire az ENSZ visszavonta a teheráni vezetésnek címzett meghívót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.