Tizenegy évet kapott csalásért a kínai Nobel-békedíjas sógora

Nagy összegű csalás miatt tizenegy év börtönre ítélte első fokon Liu Hsziao-po Nobel-békedíjas aktivista sógorát Peking peremvárosának bírósága - jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap vasárnap.

Liu Huj ügyvédjének tájékoztatása szerint az ítéletet rövid meghallgatás után hirdették ki, a családtagok a hosszú időtartamú szabadságvesztést egy földügyletben talált szabálytalanság miatt túlzónak tartják. A rendőrség tavaly óvadék ellenében szabadon engedte Liut, idén év elején azonban újra elővették az ügyet. Az ügyvédek szerint a 3 millió jüant (110 millió forintot), amely mást illetett volna, időközben már megfizették.

Liu Huj egy sencseni ingatlan vállalat menedzsereként dolgozott, s az ítélet indoklása szerint egy Csang Ping nevű férfi kárára követte el a csalást. Ő maga tagadta a vádat. Liu Hszia az elítélt nővére, a börtönbüntetését töltő Liu Hsziao-po felesége azt nyilatkozta, hogy az egész családját tönkre akarják tenni. A nő lényegében házi őrizetben van, de a bírósági tárgyaláson jelen volt.

A családtagok úgy vélik, a hatóságok elejét akarják venni a hozzátartozók további politikai aktivitásának. Az ügy újbóli elővételét és a szigorú ítéletet azzal magyarázzák, hogy Liu Hszia az alku ellenére egyszer beszélt az AP amerikai hírügynökségnek, egy másik alkalommal pedig kapcsolatba lépett egy, a biztonsági embereket kijátszó másik aktivistával.

Az 57 éves Liu Hsziao-po, az 1989-es pekingi diáklázadások egyik vezéralakja, társszerzője volt a Charta 2008 kiáltványnak, amely politikai reformokat, többpártrendszert sürgetett, illetve publikációban is ezekre hívott fel. 2008-ban őrizetbe vették, 2009 decemberében pedig államellenes felforgatás miatt 11 év börtönt kapott. 2010-ben kitartó és erőszakmentes erőfeszítéseiért, amelyeket a kíenai mberi jogok érdekében tett"  Oslóban neki ítélték a Nobel-békedíjat. A döntés Pekingből máig tartó haragot váltott ki, mert álláspontja szerint a kitüntetés ellentétes a Nobel-békedíj elveivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.