Tízen sérültek meg a fehér felsőbbrendűség híveinek tüntetésén

Sacramentoban, Kaliforniában söpörte el a szélsőjobbosok harminycfőnyi demonstrációját négyszáz ellentüntető.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport a kaliforniai kormányzóság előtt tartott tüntetést, amikor verekedésbe keveredtek - írja a CNN.

Kilenc férfi és egy nő szenvedett sérüléseket. Többüket megkéselték, vágások és horzsolások vannak rajtuk. A fehér felsőbbrendűséget hirdető párt tagjainak egyikét ért szúrás ütőeret talált el. A sérültek közt van hat ellentüntető is. A hatóságok egyelőre senkit nem tartóztattak le az ügyben.

A helyi tűzoltóság szóvivője, Chris Harvey szerint két ember állapota súlyos. Ők szúrt sebeket szereztek. "Rengeteg ember volt, többen botokkal, akik odaszaladtak a csetepaté helyszínére, vagy azért, hogy csatlakozzanak, vagy azért, hogy megnézzék, mi folyik ott" - mondta a szóvivő. 

Az esetről videók is készültek, amelyek a közösségi oldalakon terjednek. Ezeken látható, ahogy több tucatnyi ember, néhányan álarcban fa ütőnek tűnő tárgyakat lengetve átrohannak az épület előtti téren és rárontanak a többiekre.

A tüntetést a Hagyományőrző dolgozók pártja (Traditionalist Worker Party - TWP) és a Golden State Skinheadek csoport szervezte, ahogy azt az előbbi elnöke, Matthew Heimbach meg is erősítette a Los Angeles Times kérdésére. Elmondta, hogy a - kaliforniai törvények keretein belül - a párt tagjainál kések és pengék voltak. Heimbach állítása szerint a tüntetőket a közösségi oldalakon megfenyegették az eseményt megelőzően. A szervezet helyszínen tartózkodó alelnöke, Matt Parrott a "baloldali szélsőségeseket" okolta az erőszakért.

A párt a Southern Poverty Law Center szerint a Hagyományőrző ifjúsági hálózat egy politikai szárnya, amelynek célja, hogy a fehér nacionalizmust terjessze a középiskolákban és az egyetemeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.