Tíz liter vodkával éltek túl az elefántok

A két középkorú ormányos egy lengyel vándorcirkusszal járja Szibériát. Ivászat és kocogás mentette meg őket a fagyhaláltól mínusz negyven fokban.

Vodkával élte túl a hideget két elefánt Szibériában – írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken. A két ormányos egy lengyel vándorcirkusszal járt Novoszibirszk közelében, amikor utazókocsijukban kigyulladt a szalma, és ezért kimenekítették őket. Mivel azonban először nem sikerült más karámot vagy menedékhelyet kialakítani a számukra, a két elefánt a szabad ég alatt, a hidegben vészelte át az időjárási viszontagságokat, így a mínusz negyven fok hideget is.

Állítólag aránylag sértetlenül kerültek ki a kalandból: bár a füleiken több fagyási sérülés is megjelent, kocogni küldték őket, és biztos, ami biztos, két kartonnyi (tíz liternyi) vodkával kevert meleg vizet itattak meg velük. „Elkezdtek úgy trombitálni, mintha a dzsungelben lennének! Talán boldogok voltak” – mesélt kissé naivan a túlélési stratégiáról az idomárjuk, aki fagyási sérülésekkel később kórházba került. Alekszander Davidov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője szerint a két elefántot végül egy helyi művelődési ház konditermébe vitték át, ahol most már biztonságban vannak.

Állatokra az alkohol többé-kevésbé ugyanolyan hatást tesz, amilyet az emberekre is: melengetőnek érzik, miközben a testhőmérsékletük valójában csökken – kommentálta a hírt a BBC. E tény ellenére Rosztiszlav Silo, a novoszibirszki állatkert igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a két középkorú (45 és 48 éves) ormányos nem issza meg a vodkát, kihűltek vagy végzetes tüdőgyulladást kaptak volna. Nem ártott meg nekik a dolog. Be sem rúgtak – igyekezett megnyugtatni az aggályokat az állatkert-igazgató.

Az elefántok 60-80 évig élnek; a két novoszibirszki főhős 45, illetve 48 évesen csöppent a novoszibirszki hidegbe. Ami „a trombitáltak, mint a dzsungelben” megjegyzést illeti, van ugyan elefántfaj – vagy alfaj –, amelyik erdőben él, de az nem valószínű, hogy a két állat ehhez tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.