Tíz éven belül visszaadják az okinavai bázist az amerikaiak

Az Egyesült Államok hadserege 2022-ig visszaadja az okinavai Futenma légi támaszpont területét a helyi kormányzatnak - jelentette be pénteken Abe Sindzó japán kormányfő több további intézkedés mellett, amely a szigetország legdélebbi prefektúrájában való amerikai katonai jelenlét csökkentésére vonatkozik.

Tokió és Washington megállapodása szerint a terület átadásának feltétele, hogy kifutópályájának és egyes más funkcióinak a prefektúrán belül találjanak új otthont.

A sűrűn lakott területen található Futenma átadása hosszú ideje kényes kérdés a két szövetséges ország, valamint a japán kormány és az okinavai vezetés között. Tokió és Washington még 2006-ban állapodott meg a bázis 2014-ig való felszámolásáról és egyes funkcióinak Okinaván belüli áthelyezéséről, ez azonban a helyi kormányzat és a lakosság ellenkezése miatt mindeddig meghiúsult. Az okinavaiak azt akarják elérni, hogy a támaszpont áthelyezése helyett az teljes egészében tűnjön el a szigetről. A folyamatot a washingtoni hadi költségvetési megszorítások, a decemberi japán kormányváltás, valamint az amerikai tengerészgyalogosok Guamra való áthelyezésének csúszásai is hátráltatták.

Abe azt is közölte pénteken, hogy az amerikai hadsereg a szintén okinavai Kadena légi bázistól délre eső egyes területeket még az idén, illetve jövőre vissza készül adni a prefektúrának, míg a Makiminato kiszolgálóegységet 2025-ig számolják majd fel. Az érintett területek összesen 570 hektárt ölelnek fel.

A két kormány a lépésekkel az amerikai katonai jelenlét miatt évtizedek óta elégedetlenkedő okinavai lakosság lecsitítását próbálja elérni, ugyanakkor helyi civil szervezetek és a prefektúra kormányzata már több alkalommal jelezték, hogy radikálisabb báziscsökkentést akarnak. Japán legdélebbi prefektúrája ad otthont az országban állomásozó 47 ezer amerikai katona nagyjából felének, az 1945 és 1972 között az Egyesült Államok fennhatósága alatt állt sziget területének 18 százalékát borítják katonai létesítmények.

A hadi jelenlét okozta zaj, környezetszennyezés és balesetek mellett a helyiek a katonák sorozatos erőszakos bűncselekményei miatt is gyakran tiltakoznak. Legutóbb tavaly októberben tört ki botrány Okinaván, amikor két amerikai katona megerőszakolt egy fiatal nőt. Az elhúzódó bázisáthelyezésről is egy korábbi nemi erőszak miatt kezdett tárgyalásokba az 1990-es években Tokió és Washington.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.