Tíz év börtön felségsértésért

Thaiföldön nagy szigorral sújt le a törvény azokra, akikre akár csak a gyanú árnyéka rávetül.

Tíz év börtönre ítélték szerdán Thaiföldön Somyot Pruksakasemsuk magazinszerkesztőt két álnéven közölt cikk miatt, amely a bíróság szerint megsértette az uralkodót. Nemzetközi megfigyelők és az Európai Unió az utóbbi időben aggodalmukat fejezték ki a thai felségsértési ítélkezés szigorítása miatt. A törvény a világ legrégebben, 1946 óta trónon ülő uralkodóját, a 85 éves Bhumibol Aduljadedzst hivatott védeni. Az EU szerint a mostani ítélet „nagymértékben aláássa a véleménynyilvánításhoz és a sajtószabadsághoz való jogot”. Somyot fellebbezni fog az ítélet ellen, de nem áll szándékában kegyelmet kérni a királytól.

A magazinszerkesztő csuklóján egyébként egy évvel a kifogásolt cikkek megjelenése után kattant a bilincs – és öt nappal azután, hogy petícióban követelte a hírhedt 112-es cikkely, a felségsértésről szóló törvény eltörlését. A 112-es cikkely értelmében Thaiföldön maximálisan 15 év börtönre lehet ítélni azokat, akiket felségsértés bűnében vétkesnek találnak. Somyot egy másik ügyben még egy egyéves börtönbüntetést kapott, amiért azt állította, hogy egy tábornok finanszírozta a hadsereg 2006-os puccsát az akkori miniszterelnök, Thakszin Szinavatra hatalmának a megdöntésére.

Somyot és magazinja ahhoz a vörösinges ellenzéki mozgalomhoz kapcsolódott, amelynek tiltakozáshulláma részben megbénította Bangkokot 2010-ben. A minap a szintén a vörösingesekhez kötődő Yossawaris Chuklom komédiást ítélték két év börtönre, felségsértés vádjával, pedig ki sem ejtette a király nevét, szóban nem is utalt rá, csak egy gesztusával, a szája elé téve a kezét. Tanúvallomások szerint Chuklom csak Bhumibolra utalhatott a „gúnyos” mimikával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.