Tíz év börtön az egyik madridi merénylőnek

Tíz évi letöltendő börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Marokkóban a 2004-es madridi vonatmerényletek miatt indított per egyik vádlottját.

Tíz évi letöltendő börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Marokkóban a 2004-es madridi merényletek miatt indított per egyik vádlottját,  Hisam Ahmidan Marokkóban.

Az ügyész a vádiratban 20 évi börtönbüntetést kért, mert szerinte bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy  Ahmidan terrorszervezethez tartozott, és hogy anyagszállítóként részt vett a 191 halálos áldozatot követelő robbantások előkészítésében. DNS-mintáit megtalálták az elkövetők által használt  lakásban, ujjlenyomatait pedig két gépkocsijukon – állítja az ügyész.

A vádlott ügyvédje azonban bizonyíték hiányára hivatkozva védence felmentését kérte. Emlékeztetett arra, hogy Ahmidant 2004. március 6-án tartóztatták le Tangerben, a  madridi terrortámadás viszont március 11-én volt. Az ítélethirdetés után bejelentette, hogy fellebbeznek a verdikt ellen.

Ahmidan jelenleg öt évi börtönbüntetését tölti, amelyet  kábítószer-kereskedelemért szabtak ki rá. A Rabat melletti Szalé  városában van bebörtönözve, ahol az őt most elítélő  terrorizmusellenes bíróság is székel.

A bíróság egyúttal december 18-ára elhalasztotta a madridi  merényletek egy másik vádlottja, a szintén marokkói Abdelila Ahriz  elleni per következő tárgyalását ügyvédjének kérésére - jelentette  be az említett igazságügyi forrás. Ahrizt idén januárban a spanyol  hatóságok kérésére tartóztatták le. Mivel Marokkó nem adja ki állampolgárait külföldi hatóságoknak, a spanyol igazságügyi szervek azt kérték, hogy a gyanúsítottakat hazájukban fogják perbe azon dokumentumok alapján, amelyeket Madrid átad a marokkói ügyészségnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.