Tízéves kislány robbantott egy nigériai piacon

Legalább 16 ember életét vesztette egy robbantásban, melyet egy 10 éves lány hajtott végre Nigéria északkeleti részén, Maiduguri városában.

Eddig egyetlen csoport sem vállalt magára a kisgyerek által elkövetett szombati öngyilkos merényletet. Azonban tudósítók azt mondják, minden jel a militáns iszlamista Boko Haram szervezetre mutat, akik nevéhez a legtöbb nigériai merénylet köthető.

A forgalmas piac kétszer vált női merénylők célpontjává az elmúlt év végén.

Borno állam rendőrségének szóvivője elmondta, hogy a lány egy rögtönzött robbanószerkezetet hagyott a piac közelében, ahol a csirkéket árulják.

Több száz ember vesztette életét szerdán egy másik támadásban, melyet a Boko Haram terrorszervezet tagjai hajtottak végre Baga városában, miután egy kulcsfontosságú katonai bázist foglaltak el január 3-án.

Az Amnesty International emberi jogvédő szervezet szerint a szerdai mészárlás valószínűleg a legbrutálisabb volt a Boko Haram történetében. Jelentések arról szóltak, hogy emberi testrészek szóródtak szét a merénylet területén. A babai kerület vezetője szerint a legtöbb áldozat, gyermek, nő vagy idős ember, akik nem tudtak elmenekülni a támadás elől.

BBC megjegyzi, hogy a Boko Haram 2009-től indított hadjáratot egy iszlám állam létrehozására. A szervezet az elmúlt évben átvette az irányítást számos településen Észak-Kelet Nigériában.

A konfliktus miatt legalább 1,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és több mint 2000 ember esett áldozatául a támadásoknak. Néhány tízezer ember Csádba menekült az elmúlt héten, hogy elkerülje az állandó erőszakot. Mások Maiduguriba és a nigériai fővárosban, Bornóba menekültek a kormány által biztosított buszokkal.

Nigéria elnöke, Goodluck Jonathan 2013-ban szükségállapotot hirdetett Bornóban, és két szomszédos megyében, és megfogadta, hogy legyőzi a fegyvereseket. Azonban a Boko Haram támadásai egyre csak fokozódnak a térségben, és félő, hogy a konfliktus miatt az északkeleti régiókban a választók nem lesznek képesek szavazni a közelgő választásokon. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.