Titokzatos „zápor" nyomait találták a gép szélvédőjén, pedig nem is esett

„A minden nyilvánvaló ok nélkül lezuhant repülőgépek körül az ötvenes évek óta mindig sok volt a szóbeszéd. A kutatások egészen 1994-ig rendszerint megfeneklettek, amikor aztán az American Eagle 4184-es járata ismeretlen jegesedés miatt Indiana felett teljes sebességgel és 68 emberrel a fedélzetén egy szójaföldre zuhant.

Miután az amerikai szövetségi légihatóság vizsgálódni kezdett, nagy meglepetésre 32 korábbi hasonló esetet talált, amikor nagy magasságban hirtelen leálltak a hajtóművek, a műszerek megbolondultak, és titokzatos „zápor" nyomait találták a gép szélvédőjén. Mindez tiszta égboltnál, bármiféle, radar által jelzett időjárási rendellenesség nélkül és olyan magasságon, ahol a rendkívüli hidegben elvileg nem lett volna lehetőség jégképződésre.

Ha mindezt egy hollywoodi film forgatókönyvében olvasnánk, izgatottan lapoznánk a következő oldalra. De az izgalomnak sajnos más oka is lehet: jelesül, hogy ez a valóság. A tudósok egyre többet tudnak a repülők jegesedésének kristályos formájáról, amelyet egyelőre nem lehet előre jelezni, és amelyre valódi megoldás sincs. Marad tehát a fohász – derül ki a Népszabadság szombaton megjelenő Hétvége mellékletéből.

A lap digitális változatát itt vásárolhatja meg: >>> 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.