Titokban temetik el a római hóhért

Sikerült megállapodni a hatóságokkal, és egy titkos helyen temetik el Erich Priebkét – jelentette be a volt SS-tiszt, náci háborús bűnös ügyvédje.

Priebke gyászszertartását nem sikerült megtartani a Rómától délre fekvő Albano Laziale településen, mert szerdán néhány száz tüntető megzavarta az eseményt, ami után a rendőrök nem engedték be a helyszínre a barátokat és családtagokat. A holttestet rejtő koporsót ezután egy katonai támaszpontra szállították, és azóta is ott őrzik.

Paolo Giachini ügyvéd az ANSA olasz hírügynökségnek így nyilatkozott: „A temetés valahol Németország és Olaszország között lesz, vagy éppen e két ország egyikében. Természetesen nem Rómában vagy környékén, hiszen ezt a prefektus megtiltotta”. Hozzátette, hogy olyan megállapodás született, amely elfogadható a családnak, és megfelel az erkölcsi előírásoknak is. „Az utóbbi napok felfordulása után csak egy rövid szertartás lesz a közeli hozzátartozók számára” – mondta az ügyvéd.

Priebke az SS századosaként 1944-ben részt vett 335 olasz partizán és polgári személy legyilkolásában. Az SS egyik egysége a római Fosse Ardeatine kőbányában végzett a 335 emberrel – köztük egy magyart, Kereszti Sándorral –, megtorlásul 33 német katona haláláért, akikkel olasz partizánok végeztek. Preibke a világháború után Argentínába menekült és tanár lett, Buenos Aires a rémtett után ötven évvel, 1994-ben adta ki Olaszországnak, ahol életfoögytiglant kapott. Azt, amiben részt vett, soha nem bánta meg. Egy halála előtt egy hónappal késszített videófelvételen is azt hajtogatta, Hitler közvetlen parancsát teljesítette. Argentína korábban már elutasította, hogy befogadja a holttestet, és Priebkét a felesége mellett temessék el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.