Titokban levelezik az iráni elnök Obamával

Barack Obama amerikai elnök levelet kapott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöktől - erősítette meg a hét végén a washingtoni Fehér Ház.

Az iráni elnök a múlt hónapban küldött levelet - mondta Michael Hammer, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője a Politico hírportálnak. Mint hozzátette, a levél tartalmát nem fedik fel.

Ahmadinezsád a napokban az iráni állami televízióban beszélt arról, hogy levelet küldött az amerikai elnöknek. - Azt üzentem neki, hogy üdvözöljük a változást, de nem láttunk valódi változást - fejtegette az iráni elnök, aki szerint a nukleáris dosszié csak ürügy. - Az Egyesült Államoknak két lehetősége van, vagy folytatja téves politikáját, vagy együttműködik Iránnal - mondta, hozzátéve, hogy az együttműködés persze mindkettőnknek jobb.

A Politico értelmezése szerint a levél része Teherán azon törekvésének, hogy a maga oldalára állítsa a habozó államokat az Irán elleni újabb ENSZ-szankciók ügyében: a perzsa állam vezetése azt akarja demonstrálni, hogy hajlandó a diplomáciai párbeszédre. A levél az iráni közvélemény számára pedig azt üzeni, nincs szó arról, hogy Irán nemzetközileg mind jobban elszigetelődik. Az amerikai kormányon belül erősödik az a vélemény, hogy Washington diplomáciai úton nem képes rávenni Iránt nukleáris programjának feladására. Az Egyesült Államok meggyőződése szerint Teherán atomfegyver előállítására törekszik, amit Irán következetesen tagad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.