Titokban jött volna Magyarországra a szerb atomszemét

Belgrádból rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, vonaton indították útnak azokat a nukleáris hulladékot - kiégett fűtőelemeket - tartalmazó konténereket, amelyeket Magyarországon és Szlovénián át Oroszországba visznek. Ivica Dacsics szerb belügyminiszter szerint az információt nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni.

A szállítmány elindítására Borisz Tadics szerb elnök és Bozidar Djelics miniszterelnök-helyettes adtak jelt péntek hajnalban - írta honlapján a Press című belgrádi lap.

A szombati híradás szerint a szállítmány Belgrád déli pereméről, a Vinca nukleáris kutatóintézetből indult péntek hajnali két órakor. Tizenhét kamion vitte a konténereket Szabadkáig, ahova reggel hat órakor érkezett meg, és ahol vonatra rakták. Innen - Horvátország elkerülésével - Magyarországon át a szlovéniai Koper kikötőjéig viszik, ahonnan hajón indítják útnak Oroszország felé.

Elhagyta Nagykanizsát a veszélyes anyagot szállító - feliratai szerint szerb - szerelvény, amelyről korábban az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: biztosítását a rendőrség végzi. Az MTI információi szerint a szerelvény Bajánsenyénél lépi át az országhatárt, és távozik Szlovéniába.

A szerelvény szombaton délután néhány perccel fél négy előtt áthaladt a Somogy megyei Gyékényesen Murakeresztúr irányába, majd Murakeresztúrnál nem a horvát határ felé indult, hanem Nagykanizsa felé. A vonat az MTI információja szerint Nagykanizsát elhagyva Zalaszentivánon és Zalalövőn keresztül, Bajánsenye-Hodosnál lépi át a magyar-szlovén határt. Az MTI tudósítója korábban azt tapasztalta, Gyékényesnél például rendőrök sárga mellényben, sisakkal, tomfával felszerelve zárták le és biztosították a vasútállomás épületének környékét. A sínek mellett is felsorakozott egyenruhások sorfala előtt lassú tempóban haladt át a vonat.

A szállítmány útját Magyarországhoz hasonlóan Szerbiában is rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték; 10 ezer rendőrt vezényeltek ki az utak mellé, a levegőből helikopter követte a konvoj útját, és a kamionokat tűzoltó- és mentőautók is kísérték.

Ivica Dacsics szerb belügyminiszter azt mondta - a szerb kormányt rendszeresen bíráló - Press szerint, hogy minisztertársának, az infrastruktúráért felelős Milutin Mrkonjicnak „és néhány médiának" nem lett volna szabad nyilvánosságra hozniuk, hogy a szállítmányt útnak indítják, mert, mint mondta, ez „szolgálati titok". A Press úgy tudja, az év végéig összesen nyolcezer használt radioaktív fűtőelemet szállítanak a Vinca kutatóintézetből Oroszországba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.