Titokban a Balatonon nyaral a holland szélsőjobb vezére

Geert Wildersnek magyar felesége van. A politikust érő fenyegetések – többek között egy gyilkossági kísérlet és egy fatva – miatt a pár bujkál, biztonsági okokból minden este vissza kell térniük Budapestre.

Titokban Magyarországon nyaral Geert Wilders, a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) elnöke – írja a cink.hu. Wilders magyar feleségével, Márfai Krisztina exdiplomatával a Balatonon tölti a vakációját. Bár Wildersék nem magánházban, hanem egy több vendéget is fogadó panzióban szálltak meg, a pár kerüli a nyilvánosságot, és biztonsági okokból minden este visszatér Budapestre.

Geert Wilders 2010-ben, a pártja programját bemutató hágai sajtóértekezleten. Rengetegen fenyegetik
Geert Wilders pártja programját bemutató hágai sajtóértekezleten. Lassan elpárolgó népszerűség

A pár azért bujkál, mert a szőkített haja miatt a „Mozart” vagy „Peroxid Kapitány” gúnynéven ismert Wildersnél több fenyegetést a politikusok közül senki nem kap Hollandiában. Ez az iszlám elleni kiszólásai miatt van így. Wilders bélyegezte már fasiszta könyvnek a Koránt, amelyet „hacsak a muzulmánok ki nem tépik ki a felét”, Hollandiában ugyanúgy be kellene tiltani, mint Adolf Hitler Mein Kampfját, mondta, hogy Mohamed prófétát ma „levadásznák, mint egy terroristát”, 2008-ban pedig Fitna címmel messzire visszhangzó filmet készített arról, hogy szerinte a Korán hogyan ihleti terrorizmusra a muzulmán hívőket. Közösség elleni izgatás vádjával Wilders ellen ezután per indult, és bár felmentették, ez nem volt akadálya annak, hogy fatvát adjanak ki rá.

A politikust rengetegen akarják megölni. 2004-ben gyilkosságot kíséreltek meg ellene – a merénylőket egyórányi ostrom után fogták el Hágában –, 2007-ben pedig egy holland nőt egy évre ítéltek, amiért több mint száz fenyegető e-mailt küldött neki. Wildersre mindemiatt államilag fizetett testőrök vigyáznak, akik most Magyarországra is elkísérték. Saját biztonságuk érdekében a politikus és felesége az év nagy részében csak hetente egyszer láthatják egymást.

Az ötvenéves, liberálisként indult Wilders – aki 1992-ben nősült Budapesten, mint mondja, az Országháztól „kőhajításnyira” – egyébként nem ritka vendég Magyarországon. A Népszabadságnak már 2008-ban úgy nyilatkozott, hogy „ötszázszor” is megfordult itt, magyarul idézte Petőfit, és elárulta, hogy a korábbi pártja, a liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD) jó viszonyban volt az SZDSZ-szel és a Fidesszel is.

Wilders kilenc éve lépett ki a VVD-ből, hogy megalapítsa a Szabadságpártot. Bár őt és a PVV-t is szélsőségesnek tartják, élesen elutasítja, hogy bármi köze lenne a Franciaországban Jean-Marie Le Pen, Ausztriában a néhai Jörg Haider, Romániában pedig a Gheorghe Funar és Corneliu Vadim Tudor nevével fémjelzett európai szélsőjobbhoz.

A PVV jelenleg Hollandia harmadik legnagyobb pártja, tizenöt képviselője ül a 150 fős parlamentben. Kormányközelben is volt már. Tavaly áprilisig Wildersék kívülről támogatták a Mark Rutte vezette liberális kormányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.