Titokban szerveztek Charlie Hebdo-kiállítást Prágában

Megnyitották a prága-holesovicei Dox képzőművészetek képtárában azt a kiállítást, amelyen a Charlie Hebdo, valamint jogelődje, a Hara Kiri több mint kétszáz címlapját mutatják be.

Michaela Silpochová, a tárlat kurátora elmondta, hogy a kiállítást titokban szervezték, mert tartottak a provokációktól. Az anyagot pedig tizenegy nap alatt válogatták ki a felajánlott, mintegy négyszáz címlapból.

„Ezzel a tárlattal is szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat a szélsőséges iszlamisták véres mészárlásának áldozataival és hozzátartozóival, egyúttal pedig kiállni a sajtószabadság eszméje mellett” – nyilatkozta lapunknak. A prágai rendőrség megerősítette a helyszín és környéke ellenőrzését.

Martin Veselovský szerint az érdeklődők szembesülhetnek a lap filozófiájával, amely Francois Rabelais stílusára és hagyományaira építve maró gúnnyal pellengérezi ki az álszenteskedést, a közéleti személyek kétszínűségét, szellemi korlátoltságát és kapzsiságát, valamint a vallási tanokat saját embertelen céljaik szolgálatába állító személyek elvetemültségét.

„Nem csak az iszlám szélsőségeseket bírálták, ennél jóval szélesebb a látókörük. Egyetlen muníciójuk pedig az éles szatíra” – fejtette ki a cseh köztévében (CT) az ismert prágai műkritikus.

A kiállítással egy időben naponta többször vetítik a Radikálisok humor nélkül című francia dokumentumfilmet, esténként pedig kerekasztal-beszélgetéseket tartanak az immár a földrészünket is veszélyeztető terrorizmusról, továbbá az antiszemitizmus, valamint az iszlámellenesség erősödéséről. A tárlat kedd kivételével mindennap, március 9-ig tekinthető meg.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.