Tito özvegye hozzájuthat a két milliárd dollárhoz?

Tito egykori jugoszláv elnök özvegye hozzájuthat ahhoz a két milliárd dollárhoz, amelyet még a férje helyezett el egy svájci bankszámlán - ezt a következtetést vonta le a Dnevni Avaz című boszniai napilap abból, hogy Ivica Dacic szerb belügyminiszter a napokban találkozott Tito 84 éves özvegyével és útlevelet ígért neki.

Josip Broz Tito pénzei a svájci bankszámlán a két világháború közötti időkből származnak, mivel abban az időben a későbbi jugoszláv államfőnek 30 százalék részesedése volt a bécsi Imperial szállodában.

Jovanka Broz, férje sírjánál 2001-ben, Belgrádban
Jovanka Broz, férje sírjánál 2001-ben, Belgrádban

A szarajevói lap szerint Jovanka Broz több mint 30 éve nem férhet hozzá az összeghez. A múlt héten Dacic belügyminiszter gyors útlevélkiadást ígért az özvegynek, de a miniszter azt tagadta, hogy a Jovanka Brozzal folytatott beszélgetésén szó lett volna a pénzről, csak Jovanka személyes okmányai voltak terítéken - erősítette meg a miniszter a Dnevni Avaznak.

A korábbi jugoszláv elnök, Slobodan Milosevic már a 90-es években állítólag azon fáradozott, hogy Jovanka hozzáférhessen Tito svájci bankban őrzött pénzéhez.

Jovanka Brozt férje halála utáni napokban, 1980. májusában az éj leple alatt kiköltöztették az elnöki rezidenciából egy közelben levő állami villába, és gyakorlatilag évtizedekig házi őrizetben tartották, bár ennek okát soha nem közölték. A 2000-ben bekövetkezett politikai fordulat már javulást hozott életkörülményeiben, újból személyi igazolványhoz jutott és a lerobbant házat is - amelyben élt - felújították. Három éve megkapja a köztársasági elnök özvegyének járó nyugdíjat, mert korábban gyakorlatilag szociális segélyen élt, s ezt a pénzt egy kormánysofőr vitte el neki minden hónapban.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.